Woningnood in Frankrijk – door Gerard D Olivat

De Stichting Abbé Pierre (Emaus) heeft gisteren een rapport uitgebracht over de slechte staat van de huisvesting In Frankrijk. Het zijn schokkende cijfers. Vier miljoen mensen zijn niet of slecht gehuisvest.
Daarnaast zijn er nog eens 1 op de 5 Fransen die op verschillende manieren in hun ‘wonen’ bedreigd worden. In totaal gaat het dan over ongeveer 15 miljoen mensen.
Daar zijn verschillende oorzaken voor. Gezondheidsproblemen, ouderdom en vooral te hoge maandlasten of het nou huur of energie betreft.
Het is vaak een combinatie van deze factoren die er toe leidt dat in 2020 bij 1,2 miljoen Fransen chronische huurachterstanden bestaan en huisuitzetting dreigt.
In 2018 werd een record aantal mensen uitgezet. Meer dan 36.000 mensen die met behulp van deurwaarders hun huis uitgezet zijn. Een stijging van 2,9% in één jaar tijd.
Het betreft dan gedwongen uitzettingen, maar naar schatting hebben drie keer zoveel mensen hun huis verlaten al voor de komst van de politie.
En dan de slechte staat van de huisvesting in zijn algemeenheid. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald of iemand onder slechte woonomstandigheden moet leven? Welke criteria worden daarbij gehanteerd?
Een van de eerste indicatoren van slechte huisvesting is gebrek aan ruimte.
De norm die daarbij wordt gehanteerd bepaalt dat er voor een persoon minimaal 9m2 ter beschikking moet zijn. Voor een echtpaar 16m2 en voor ieder extra gezinslid nog eens 9m2.
Voor een gezin met twee kinderen hebben we het dan een oppervlakte over 34m2.
Bijna 4,3 miljoen mensen wonen op dit moment in een huis/appartement met een chronisch ruimte tekort, waarbij zelfs die standaard niet gehaald wordt.
Voor bijna een miljoen Fransen geldt dat hun woonomstandigheden zo slecht zijn dat ze het zelfs met de helft van die toch al krappe normen moeten doen. Hier geldt dat een gezin met twee kinderen het moet doen met ongeveer 20 m2
Niet alleen gebrek aan ruimte maar vooral ook de stijgende energielasten zijn een oorzaak van veel woon ellende. Bijna 3,6 miljoen mensen hebben het koud in hun huis omdat ze hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. En hun aantal stijgt ieder jaar.
De afgelopen tien jaar is het aantal huishoudens dat ‘in de kou zit’ verdubbeld.
Een combinatie van al dit soort factoren leidt ertoe dat bijna 6 miljoen Fransen meer dan 35% van hun inkomen aan huur en energielasten betalen, waardoor ze direct onder de armoedegrens zakken.

Nou, is er dan helemaal niets positiefs te melden?
Ja, toch wel: inmiddels heeft 99% van de Fransen de beschikking over stromend water en binnentoiletten… dat scheelt!

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.