Hoe verkoop ik zélf mijn huis in Frankrijk? Deel 4: Contact met geïnteresseerde klanten

Uw huis in Frankrijk verkopen zonder makelaar, zoals via onze site Immogo, vraagt wel wat meer inspanning dan mét makelaar. Simpelweg omdat u nu zelf de makelaarstaken op u moet nemen.  Zo moet u zelf reacties van geïnteresseerden beantwoorden en rondleidingen organiseren. Door zonder makelaar uw huis te verkopen, bespaart u tot wel 5 à 6% makelaarscourtage. In onze serie ‘Hoe verkoop ik zélf mijn huis in Frankrijk’ geven wij tips om u te helpen uw eigen makelaarstaak naar behoren te vervullen.

4. Huis verkopen: contact met potentiële klanten

U bent uw eigen makelaar. Dat betekent ook dat u zich een commerciële mentaliteit en handelswijze moet aanmeten. Elke geïnteresseerde die informatie aanvraagt is een potentiële klant, een kans om uw huis te verkopen. Grijp die kans!

Informatie-aanvragen afhandelen
Hoe goed uw online presentatie op Immogo ook in elkaar steekt, geïnteresseerden hebben altijd wel iets te vragen. Soms blijkt daaruit dat ze uw advertentie niet erg goed gelezen of bekeken hebben. Trekt u hiervan niets aan. Mensen bekijken tientallen sites en honderden huizenadvertenties, en raken daardoor het overzicht soms een beetje kwijt. Bij voorkeur maakt u een kant-en-klaar digitaal dossier, dat u eventueel bij elke nieuwe vraag aanvult met een antwoord.

Blijven werken aan contact
Hebt u eenmaal informatie verzonden, dan is de kans groot dat u daarna niets meer hoort. Dit betekent echter niet dat u het er maar bij moet laten zitten. Dat zou de makelaar ook niet doen! Neem na een paar dagen nogmaals contact op met de geïnteresseerde – liefst telefonisch – en vraag of deze nog aanvullende informatie wenst. Wellicht kunt u uitvinden waarom er verder geen reactie meer volgde. Soms blijken mensen irreële twijfels of bezwaren te hebben die u gemakkelijk kunt ontzenuwen. Probeer in ieder geval een bezichtiging te regelen, zodat u de kans krijgt uw huis ook echt te verkopen.

Het beste bewaart u alle gegevens van iedereen die een vraag stelt. Mocht u dan ooit besluiten uw prijs te verlagen, dan kunt u alle contacten even een mailtje sturen met dit heugelijke nieuws. Je weet immers maar nooit hoe een koe een haas vangt!

De bezichtiging
Wie een tweede huis in Frankrijk verkoopt, woont vaak niet ter plekke. Dat is lastig bij het regelen van bezichtigingen. Aan de andere kant… Immogo trekt vooral veel Nederlandse en Belgische huizenzoekers. Die kunnen óók alleen in de vakantie komen kijken. Een huis is geen pak koekjes. Het is dus helemaal niet raar om in overleg met de geïnteresseerden een weekend te organiseren met meerdere bezichtigingen. Eventueel kunt u zelfs een datum voor een ‘open huis’ prikken en op één dag meerdere kopers tegelijk laten komen. Het geeft ook een extra urgentie als mensen zien dat er meerdere geïnteresseerden zijn.Gebruik bij voorkeur niet uw makelaar voor de bezichtiging. Deze kan u bij succesvolle verkoop de volle commissie doorberekenen, terwijl uw huis voor een ‘netto’ prijs op de particuliere sites stond. En mocht u bij uw makelaar een speciaal laag tarief hebben bedongen voor door uzelf gevonden kopers, dan nog is er het risico dat hij of zij uw geïnteresseerden een ander huis uit zijn eigen portfolio verkoopt, zodat hij wél de volle 6% verdient. Eventueel kunt u ook hulp van derden inschakelen. Wellicht is er een vriendelijke buurman of kennis in de buurt bij wie u een sleutel achter kunt laten?

Goede voorbereiding, weg met muffe luchten
Uit onze eigen ervaring als huizenzoekers in Frankrijk weten we dat een huis dat niet bewoond wordt, na een paar weken al muf en vochtig gaat ruiken. Zorg dat u ruim vóór de afgesproken bezichtigingstijd aanwezig bent en zet alle luiken en ramen open, zodat het huis fris ruikt. Eventueel kunt u ook een taart bakken of koffie zetten. Dat geeft een huiselijke geur. Bent u geen bakwonder, koop dan wat afbakbroodjes of croissants en piep die op in de oven. Het klinkt als een cliché, maar helpt écht om een bewoonde, gezellige indruk te wekken. Voor meer kans op een succesvolle verkoop.

Tot zover deze vierde aflevering van ‘Hoe verkoop ik mijn huis in Frankrijk’. Volgende keer hebben we het over het onderhandelen en afspraken maken. In de afleveringen daarna gaan we dieper in op ‘onderhandelen als een pro‘ (met veel tips en trucs!) en het ‘compromis de vente‘. Wilt u op de hoogte blijven en een mailtje krijgen bij elke nieuwe aflevering? Abonneer u op het Immogo-blog!