Kopen met een aankoopmakelaar in Frankrijk

Waarom zou u per se een huis kopen met een aankoopmakelaar in Frankrijk? Ik leg het u graag uit. Als u een huis in Frankrijk zoekt, dan gebruikt u naast Immogo natuurlijk ook de meer algemene sites met huizenadvertenties, zoals de Franse ‘Marktplaats’, het onvermijdelijke LeBonCoin. Op LeBonCoin kunt u kiezen of u alleen huizen van particulieren wilt zien, of ook het aanbod van de makelaars.

Aankoopmakelaar in Frankrijk - ook als u via LeBonCoin koopt

Als u daarnaast Google er bij pakt, zult u ook huizen vinden op sites als Seloger, Logic-Immo en Bienici. Dit zijn nagenoeg alleen huizen die via een makelaar worden aangeboden. U denkt misschien: “Mooi, dan kan ik zaken doen met een makelaar, die me helpt het ideale huis te vinden.” Maar dat is te makkelijk gedacht.

De complexe belangen van een Franse makelaar

Franse makelaars zeggen vaak dat zij onpartijdig zowel de koper als de verkoper kunnen vertegenwoordigen. In de praktijk pakt dit meestal anders uit. Het gaat nu eenmaal om tegenstrijdige belangen. Ten eerste wil de makelaar u alleen het aanbod laten zien dat hij zélf in portefeuille heeft. Het veel interessante huis 100 meter verderop is in de verkoop bij een andere makelaar, dus dat krijgt simpelweg u niet te zien. Bovendien heeft het koop- en onderhandelingsproces direct effect op de verdiensten van de makelaar zelf. De makelaar wil – in opdracht en in belang van de verkoper – liefst zo snel en zo duur mogelijk verkopen. Hij zou daardoor in de verleiding kunnen komen om tegenover u als koper te zwijgen over eventuele negatieve aspecten van een huis. Overigens geldt dit gevaar ook als u een huis rechtstreeks van een particulier koopt. Ook dan kunt u niet zeker weten dat alle door de verkoper verstrekte informatie correct is.

Daarom dus een aankoopmakelaar in Frankrijk kiezen

We schreven eerder al een artikel over zes manieren om te besparen bij de aankoop van een huis in Frankrijk, maar dit is een belangrijke zevende manier. De complexiteit van de markt en de bijzondere rol van de verkopende makelaar zijn al redenen genoeg om voor alle zekerheid een eigen makelaar mee te nemen. Iemand die uw belang dient en dus uitgebreid onderzoek doet naar de kwaliteit van het pand, een professionele inschatting (taxatie) maakt van de waarde en u vervolgens bij staat in de onderhandelingen en het opstellen en ondertekenen van de koopcontracten.

Mikel de Rooij – aankoopmakelaar in Frankrijk

Als gespecialiseerde aankoopmakelaar in Frankrijk is Mikel met zijn team van Hexagone Conseils exclusief in dienst van u als koper. Hij heeft geen direct belang bij de verkoop en geeft u daarom onafhankelijk advies, nodig voor een weloverwogen besluit.

Aankoopbegeleiding in zes stappen

  1. De eerste bezichtiging… Mikel voert een bouwkundige keuring  uit en maakt een taxatie.
  2. Begeleiding bij de onderhandelingen, nooit weg bij de overleggen met een Franse eigenaar en diens makelaar, al was het maar vanwege eventuele taaldrempels.
  3. Onderzoek bij de gemeente naar (bestemmings)plannen die op termijn het woongenot kunnen schaden.
  4. Laten opstellen en controleren van het compromis de vente, met alle details van de verkoop, inclusief eventuele ontbindende voorwaarden.
  5. Mikel neemt dit koopcontract zorgvuldig met u door, zodat u precies weet waar u aan toe bent.
  6. U kunt het compromis de vente zelf ter plekke tekenen, of Mikel machtigen dit namens u te doen. Aansluitend hebt u tien dagen bedenktijd (recht van terugtrekking). In principe is de koop nu al rond, al moet er nog wel een officiële overdracht plaats vinden.

Reclame voor Hexagone Conseil?

Jazeker. Zonder enige reserve. In de vijftien jaar sinds de oprichting van Immogo ben ik Mikel de Rooij diverse malen tegen gekomen. Telkens was ik onder de indruk van zijn professionele houding en grote kennis van de Franse onroerend goed markt. En zijn onbuigzame houding als het gaat om gesjoemel en gekluns door Franse makelaars en notarissen (ja, ook de notaris maakt er soms een potje van). Aan Mikel hebt u een zeer ervaren aankoopmakelaar in Frankrijk, met grote kennis van zaken en een stevige ruggengraat.

Ruimhartige informatie en advies

Bent u nog op zoek naar een woning in Frankrijk? Kijk voordat u een beslissing maakt over uw aankoopmakelaar in Frankrijk ook eens bij Hexagone Conseils op de speciale pagina Zoeken naar een woning in Frankrijk. Of lees Hoe werkt de Franse makelaar voor meer inzicht in de werkwijze van de Franse makelaar en de onroerend goed-markt. Als u de Franse makelaars met hun hoge commissies liever wilt omzeilen, ga dan eerst langs de pagina met links naar huizensites, waaronder diverse specifiek ‘Sans agence’ en ‘entre particuliers’.

 Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment