Bonus/Malus en radarcontroles in Frankrijk, de strop wordt aangehaald – door Gerard D Olivat

In Frankrijk zijn de autoverkopen in januari 2020 ‘ingestort’. Daimler Benz voert de lijst aan met 48,9% gevolgd door BMW 17,3% Maar ook de ‘huismerken kregen gevoelige klappen met Renault/Dacia die de lijst aanvoert met 17%. In totaal zijn er 13,5% minder nieuwe auto’s op kenteken gezet dan een jaar geleden.

Het heeft alles te maken met de nieuwe ‘bonus malus’ regelingen die in januari 2020 van kracht zijn geworden.

Sinds het begin van het jaar moet de CO2 uitstoot volgens een nieuwe Europese norm op straffe van zware boetes voldoen aan een maximum van gemiddeld 95 gram per kilometer.

De anti-vervuilingsnormen en veiligheidsmaatregelen worden zo steeds verder opgevoerd.

Nadat de technische controle in de voorgaande jaren zijn verscherpt, de snelheidslimieten op bepaalde wegen zijn gewijzigd, de bonus/malus regels regelmatig zijn aangepast of zelfs de sloopbonus is herzien, zijn er nu weer nieuwe maatregelen van kracht.
Zoals elk jaar worden de bonusregels steeds strenger. Het jaar 2020 gaat dat verder, ook voor elektrische auto’s. De aankoopprijs mag nu niet meer bedragen dan 45.000 euro om in aanmerking te komen voor 6.000 euro bonus. Tot 60.000 euro wordt het bedrag verlaagd tot 3.000 euro. Daarboven vervallen alle bonusregelingen.
Aan de andere kant van ‘de straat’ wordt het steeds makkelijker om een malus op te leggen. Er worden maatregelen genomen op twee fronten.
De eerste malus van 50 euro wordt berekend in CO2-emissie bij 110 g, in plaats van 117g .
Daarna stijgt de belasting steeds sneller tot ze zelfs verdubbelt of verdrievoudigt.
Voor 140 CO2 g/km bijvoorbeeld, zal de malus stijgen van 690 naar 1.901 euro in 2020.
Bovendien wordt er vanaf 1 maart aanstaande rekening gehouden met de zgn WLTP-keuring. Dat is de norm die dichter bij het werkelijke verbruik en de werkelijke uitstoot van de auto staat. Bovendien wordt de maximale malus verhoogd tot 20.000 euro, in plaats van 12.500 euro.

Kortom de autofabrikanten zullen zich van hun ‘groene’ kant moeten laten zien en dat zal gevolgen hebben.
De Europese wetgeving legt via de CAFE-norm (Corporate Average Fuel Economy) om sjoemelpraktijken te voorkomen een gemiddelde CO2-emissiedrempel op die berekend is op de werkelijke uitstoot bij verkoop. Er is een overgangsjaar, maar in 2021 mag de gemiddelde emissie niet meer dan 95 g/km bedragen.
De verwachting is dat een aantal autofabrikanten die norm wel zullen halen (Toyota, Reanult, Volvo) en dat anderen (Daimler, BMW, Volkswagen en PSA), meer zorgen hebben. Toch gaat het in totaal om aanpassingen die de industrie 4 miljard euro gaan kosten, een behoorlijk bedrag in een toch al kwetsbare markt.

Het aantal radars zal dit jaar verhoogd worden tot 4.400, en ook het aantal dummyradars zal toenemen. Maar één op de vijf cabines zal daadwerkelijk in bedrijf zijn. De radarcontroles kunnen bovendien ‘zien’ of het voertuig verzekerd is en het gebruik van een mobiele telefoon constateren. In combinatie met een snelheidsovertreding kan dat leiden tot een schorsing van het rijbewijs voor maximaal zes maanden.
Tot slot wordt de snelheidscontrolemarkt geliberaliseerd. Particuliere exploitanten gaan met zestig extra voertuigen 6 uur per dag, 7 dagen per week controleren. Eerst in Bretagne, Centre-Val de Loire en Pays de la Loire, en aan het eind van het jaar in Bourgondië-Franche-Comté, Grand Est, Hauts de France en New Aquitaine.

U bent gewaarschuwd!

https://www.economie.gouv.fr/cedef/bonus-malus-automobile

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment