Om uw op de hoogte te houden wat betreft de maatregelen en situatie rond de ‘coronacrisis’ het volgende. Ik beperk me tot wat er door officiële kanalen wordt medegedeeld en begeef me niet op het terrein van de talloze speculaties.

1.Emmanuel Macron zal vanavond op nieuw de natie toespreken om 20.00 uur. Hij zal daarin in gaan op maatregelen die wellicht genomen zullen gaan worden om Frankrijk geheel af te sluiten (confinement) en de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen op te schorten. Bij confinement moet u denken aan een reeks maatregelen die al eerder in Italië en Spanje zijn genomen.

De reden hiervoor is oa dat de maatregelen van ‘sociale distantie ’die nu gelden slecht of nauwelijks worden nageleefd.

2. De regering bij monde van het Directoraat-generaal van de Gezondheidszorg, heeft iedereen zondag al gelast de instructies te respecteren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er is volgens hen een ongekende stijging van het aantal doden en besmettingen in het land.
In tegenstelling tot een wijdverbreid idee tot nu toe, worden “ernstige vormen gerapporteerd bij volwassenen zonder voorafgaande pathologieën” en niet alleen “bij ouderen of kwetsbare personen”.

3.Volgens een telling die zondagavond door het nationale bureau voor de volksgezondheid, Santé Publique France, is gepubliceerd, is het aantal doden door de epidemie op zondag gestegen tot 127 en 5.423 bevestigde gevallen, oftewel 36 doden en meer dan 900 extra gevallen in 24 uur tijd. Meer dan 400 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen in zorgwekkende toestand.

4.De minister van Volksgezondhed Olivier Véran, roept de hele bevolking nogmaals op om zich bewust te zijn van de ernst van de situatie en om de sociale interacties te beperken… “We zijn allemaal actoren in de gezondheid, de beslissingen die we dagelijks nemen, het uitje dat we gaan afzeggen, de familiebijeenkomsten die we uitstellen. Dit alles is van cruciaal belang om de gezondheid van de Fransen te beschermen. Het virus is onzichtbaar, het circuleert snel en het bedreigt het leven van mensen.

5. De regering heeft ook besloten om het langeafstandsvervoer drastisch te verminderen, waarbij het treinverkeer binnenkort wordt gehalveerd en er slechts “een paar” internationale vluchten zijn. Lokaal vervoer wordt gespaard. Frankrijk zal ook de controles aan de grens met Duitsland verscherpen vanaf maandagochtend, kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan.

6. Minister van Economie Bruno Le Maire heeft nogmaals verzekerd dat er “geen tekorten” zijn en roept op om niet te gaan hamsteren.
Voor bedrijven kondigde de minister ook een versoepeling aan van de “regels inzake aanwerving, nachtwerk en overwerk”.

7. Ondanks gezondheidsmaatregelen in de stembureaus is de opkomst bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen tot een ongekend niveau gedaald, ongeveer 46%. Deze historische ineenstorting roept steeds meer vragen op over de vraag of de tweede ronde moet worden gehouden. Veel gekozen ambtenaren vragen om uitstel. Uiterlijk dinsdag wordt hier een besluit over genomen.

8. De woordvoerster van de overheid Sibethe Ndiaye waarschuwt om geen nepnieuws te verspreiden over ophanden zijnde maatregelen. Feit blijft wel stelt ze “ dat we alle maatregelen zullen nemen die nuttig kunnen zijn om ervoor te zorgen dat het omgangsgedrag grondig wordt veranderd” om de verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ook zij benadrukt dat “De situatie van de epidemie snel verslechtert en sluit daarmee ingrijpende maatregelen niet uit. “Het is duidelijk dat het besef in de Franse samenleving van de moeilijkheid, van het gevaar waarmee we geconfronteerd worden, omdat het onzichtbaar is, helaas nog niet aanwezig is, en als we extra maatregelen moesten nemen om het gedrag van onze medeburgers in te perken, denk ik dat we niet zullen aarzelen dat te doen”….

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment