Coronavirus maatregelen Frankrijk – door Gerard D Olivat

Gisteravond (donderdag 12 maart, red.) heeft Macron een toespraak gehouden voor de natie i.v.m. het coronavirus. Ik zal de toespraak voor u samenvatten.

1. Om de verspreiding van het Covid-19 virus te beperken zullen vanaf maandag alle scholen/universiteiten gesloten zijn tot nader order.
“Vanaf maandag, en tot nader order, zullen kinderdagverblijven, scholen, hogescholen en universiteiten gesloten zijn,” zei Emmanuel Macron. Het gaat om zo’n 62.000 vestigingen en meer dan 12 miljoen jongeren. Er zal een “dagopvangdienst per regio” worden opgezet, zodat gezondheidswerkers, die “essentieel zijn voor het beheer van de gezondheidscrisis, hun kinderen kunnen laten verzorgen”

2. Vooralsnog worden de gemeenteraadsverkiezingen niet uitgesteld. Er is intensief overleg geweest met oa de voorzitters van de Assemblee en de Senaat.

3. Macron benoemt de coronacrisis de ernstigste gezondheidscrisis die Frankrijk sinds een eeuw heeft getroffen. Ondertussen is Frankrijk het land waar na Italie het coronavirus het meest verspreid is.

4. De 70-plussers en de meest kwetsbaren wordt dringend geadviseerd om thuis te blijven.
“Vanavond vraag ik alle mensen ouder dan 70 jaar, mensen met een chronische ziekte, ademhalingsproblemen of een handicap om zoveel mogelijk thuis te blijven”, verklaart Emmanuel Macron. “Ze zullen natuurlijk in staat zijn om hun boodschappen te doen en een frisse neus te halen,” zei hij.

5. Openbaar vervoer blijft functioneren, maar Macron roept op om het reizen te beperken “tot wat strikt noodzakelijk is”. “het openbaar vervoer zal worden gehandhaafd” omdat “het stoppen ervan” zou neerkomen op “het blokkeren van alles, met inbegrip van de mogelijkheid van behandeling van zieken”.

6.Hij roept bedrijven op om het gebruik van telewerken voor werknemers te “intensiveren”.

7 Macron verklaart dat “Alle noodzakelijke middelen” voor de gezondheid zullen worden ingezet “wat er ook voor nodig is”.”Medische studenten” en “onlangs gepensioneerden” zouden dus kunnen worden opgeroepen.

8 Macron kondigt “Uitzonderlijke en massale” arbeidstijdverkortingsmaatregelen aan.
Hij beseft dat de economie bijna verlamd is door de gezondheidscrisis, met name in het toerisme en het hotelwezen en voert “uitzonderlijke en massale” arbeidstijdverkortingsmaatregelen in. Hij belooft dat de staat “de volledige verantwoordelijkheid” op zich zal nemen voor de vergoeding van bepaalde werknemers.
Om te voorkomen dat “de financiële en economische crisis zich uitbreidt” in het licht van de historische verliezen op de aandelenmarkten, kondigt Macron aan dat hij werkt aan een “nationaal en Europees herstelplan”.

9. Macron waarschuwt voor wat hij een ‘nationalistisch isolement’ (retraite) noemt.
Om die “valkuil” te “vermijden”, moeten we “onze reacties Europees coördineren” stelt hij. De president sluit niet uit dat hij de grenzen gaat sluiten, maar dat zal “op Europees niveau” moeten worden beslist, stelt hij. Het virus heeft immers geen paspoort nodig stelt hij.

10 Geen huisuitzettingen.
Macron verlengt de winterstop met “twee maanden”. Onder de “uitzonderlijke maatregelen” die gericht zijn op de “armste en meest kwetsbare”, kondigde het staatshoofd aan dat hij het einde van de “winterstop” uitstelt tot 31 mei, in plaats van 31 maart. Tot die datum kunnen er dus geen huur/huisuitzettingen plaatsvinden.

11. Uitstel van boetes en belastingenafdrachten.
De bedrijven die dat wensen, kunnen de betaling van de bijdragen en de belastingen die in maart verschuldigd zijn, zonder reden en zonder boete uitstellen. “In dat geval wordt er gewerkt aan schuldsaneringsmaatregelen,” voegde hij eraan toe, waarbij hij belooft de gebruikelijke administratieve lasten af te schaffen.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment