huis in frankrijk verkopen zonder makelaar, agent immobilier omzeilenIedereen moet zijn brood verdienen. Ook in Frankrijk. Ook de makelaar. Wij Hollanders vinden het alleen wel wat vervelend dat de Franse makelaar zo’n luxe brood wil. Dat wil zeggen… we vinden 6% gewoon erg veel geld voor iets dat in Nederland 1,5% kost. De hoge courtage is, naast het soms bedroevende serviceniveau van de Franse makelaar, een belangrijke reden waarom veel Nederlanders proberen de Franse makelaar te omzeilen. Net als de Fransen zelf, overigens!

Hoe omzeil je als verkoper de Franse makelaar?

In Frankrijk worden nog steeds zo’n beetje 50% van alle huizen verkocht zonder makelaar. Een deel rechtstreeks via de notaris (die daarvoor ook nog 3% vraagt) en een nog groter deel via de verschillende sites waar je ‘entre particuliers’ je huis te koop kunt zetten. Zoals het onmisbare LeBonCoin, waar álle Franse huizenzoekers kijken, en natuurlijk het internationaal gerichte IMMOGO ;-). Dat is heel legitiem. Als je zelf mooie foto’s kunt maken en een beschrijving in goed Frans kunt opstellen, waarom zou je je huis dan niet op LeBonCoin zetten? Je kunt de vraagprijs dan minstens 5% lager maken dan mét makelaar, want er zit immers geen commissie meer tussen.

Hoe kun je als koper de Franse makelaar omzeilen?

Als huizenzoeker in Frankrijk ga je – logisch – éérst op LeBonCoin kijken. Daar vind je immers een breed aanbod. Bij LeBonCoin kun je de tab ‘Particuliers’ aanklikken om alleen het aanbod van particulieren te bekijken. Het tabje ‘tri’ is voor het sorteren op ‘meest recent’ of bijvoorbeeld ‘prijs’.

Je ziet wel dat er veel meer huizen van makelaars dan van particulieren op staan. Maar bedenk dat sommige huizen online gezet worden door één particulier en twee of zelfs drie makelaars. Dus scroll vooral verder en kijk goed of hetzelfde huis niet ergens voor minder te koop staat.

En natuurlijk kijk je daarnaast op Immogo, waar veel Franse huizen ook in de Nederlandse taal staan beschreven. Vaak ook huizen van Nederlandse verkopers, die allicht een beetje dezelfde smaak en voorkeuren hebben als jij. Bij Immogo zijn makelaars niet welkom, dus daar zijn álle Franse huizen te koop exclusief van particulieren (rechtstreeks te koop van de eigenaar).

De makelaar achteraf buiten spel zetten? Niet doen!

Je kunt net als veel Fransen proberen de makelaar te omzeilen door direct op zoek te gaan naar de particuliere eigenaar. Online, of als je het huis ergens ‘in het wild’ aantreft, via de buren of het gemeentehuis. Omzeilen is dus OK. Iets anders is het om de makelaar achteraf buiten spel te zetten. Dat wil zeggen dat je eerst via een makelaar een huis vindt, het huis samen met de makelaar bezoekt om dan naderhand achter de rug van die makelaar om te proberen zaken te doen met de eigenaar. Deze manier van handelen is niet OK. De makelaar heeft immers zijn werk gedaan. Hij (of zij, maar dat is logisch) heeft met de woning geadverteerd, je hebt het huis bij hem (of haar) gevonden, de makelaar heeft je het huis getoond… dan is het niet meer dan normaal dan dat je samen met de verkoper ook het koopproces door de makelaar laat verzorgen en de courtage betaalt. Het bewust, achteraf, buiten spel zetten van de makelaar is onbehoorlijk, en bovendien wettelijk verboden!

Wat zijn de sancties volgens de wet?

Voor de koper vallen de gevolgen mee. Jij hebt hooguit een ‘bon de visite’ getekend, waar de makelaar weinig rechten aan kan ontlenen. Eventuele negatieve gevolgen zijn er vooral voor de verkoper, die immers een contract met de makelaar heeft. Als de verkoper achter de rug van de makelaar om het huis particulier verkoopt aan een contact dat via de makelaar is aangebracht, zal de makelaar de verkoper direct voor het gerecht slepen. Dit verliest de verkoper sowieso, want de verkoopopdracht (het ‘mandat simple’) dat hij heeft getekend, is helder over dit soort zaken en juridisch waterdicht.

Kortom, als je de makelaar inderdaad wilt omzeilen, doe dan vanaf het prille begin helemáál geen zaken met hem. Maar probeer hem niet achteraf met een kluitje in het riet te sturen of een mouw aan te naaien, want dan komt in ieder geval de verkoper van een koude kermis thuis.

 

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment