De laatste ontwikkelingen van de Franse huizenprijzen volgens Immogo

Photo: Andrew_Writer on Visual hunt

De Franse huizenprijzen blijven stijgen. Gemiddeld stegen de prijzen van appartementen in 2017 met 4,7% en de huizenprijzen met 3,6%. In 25 procent van de grotere steden ( > dan 100.000 inwoners) stijgen de huizenprijzen navrant. Het regionale verschil blijft groot. Uitschieters zijn Parijs (+ 8,1%) Lille (+ 8,4%) en Lyon (+ 9%). In regio’s als Besançon zakten tegelijkertijd de prijzen met maar liefst 6,2%. Qua stijging steekt Bordeaux de kroon met maar liefst een waardestijging van 16,4 % in het laatste jaar.

Het eerste kwartaal van 2018 zet deze stijgende lijn door. Zowel wat betreft de appartementen (+0,8%), als de prijzen van de Franse huizen, die zelfs met 3,6 % stegen.

Deze toenemende druk op de Franse huizenmarkt vertaalt zich ook in de onderhandelingsruimte. Die neemt verder af. Voor huizen geldt een verschil van 5,2% tussen de gepubliceerde vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs. Bij appartementen is dat 3,8%. Maar ook hier geldt dat dit gemiddelden zijn en de verschillen per regio groot zijn./p>
Het lijkt dat er op de bodem van de Franse huizenprijzen is bereikt en dat er voorzichtig een stijgende lijn zichtbaar wordt. Het heeft er de schijn van dat vooral de grotere steden hiervan profiteren. De regionale verschillen worden groter.

80 % van de Franse makelaars is optimistisch over de ontwikkelingen voor 2018 in Frankrijk.

Of 2018 qua volume net zo veel verkopen zal laten zien als 2017 is nog even afwachten. 2017 was een exceptioneel jaar met bijna 1 miljoen transacties. De verwachting is dat de hypotheekrente ook in 2018 onder de 2% blijft ( 1,65% op dit moment) waardoor 2018 nog steeds alle kans biedt voor huizenkopers. Ondanks de stijging van de Franse huizenprijzen blijft het een goed moment om te kopen.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment