Immogo promoot het kopen en verkopen van huizen in Frankrijk zonder makelaar. Maar we moeten realistisch blijven en erkennen dat nog altijd ruim de helft van de huizen in Frankrijk worden verkocht mét ondersteuning van een makelaar. In dit eerdere artikel maakten we een overzicht van de voor- en nadelen van verkopen via de makelaar in Frankrijk. Laten we ervan uit gaan dat je (naast een poging rechtstreeks te verkopen via Immogo) óók een makelaar wilt inschakelen. Een goede makelaar in Frankrijk kiezen is niet eenvoudig. Er zijn er erg veel en er zit veel kaf tussen het koren.
Regionale aanwezigheid
Met particuliere sites als Immogo kun je de nationale en internationale markt heel behoorlijk afdekken. Maar voor de locale markt gaat er toch niets boven de makelaar. Een goede makelaar in Frankrijk heeft een winkel met etalage in de hoofdstraat van het economisch centrum van jouw regio. Daar waar potentiële kopers rondlopen ‘pour faire de la lêche-vitrine’ (letterlijk ‘etalagelikken’, of ‘window shopping’). Mensen die minder huis zijn op internet en een makelaar inschakelen om in een bepaalde streek een passend huis te vinden. Of mensen die wel op het internet zoeken maar die toch ook een makelaar willen gebruiken om ze te helpen het juiste huis te vinden.
Etalages vergelijken
Bij het kiezen van de juiste makelaar kijk je natuurlijk naar de kwaliteit van de etalage. Past jouw huis in zijn portefeuille? Je zou denken dat je een makelaar moet zoeken die geen vergelijkbare huizen heeft, zodat jouw woning beter opvalt. Maar dat is niet het geval. Een makelaar die sterk is in jouw segment trekt de juiste kopers aan. Let ook op of de makelaar zich aan de regels houdt. Zo moet elke makelaar zijn prijsopbouw goed zichtbaar in de etalage vermelden. Een makelaar die zijn tarieven ergens wegmoffelt is niet serieus met zijn vak bezig of heeft iets te verbergen. Sterker… hij overtreedt de wet!
Promotiestrategie vergelijken
De meeste steden hebben meerdere makelaars met vestiging in een winkelstraat. Noteer de namen en ga vervolgens thuis kijken hoe ze het online doen. Bekijk en vergelijk de sites (staan de tarieven vermeld in deze virtuele etalage, wie maakt de mooiste foto’s en de meest overtuigende beschrijvingen?) en probeer met wat gerichte zoekacties naar vergelijkbare huizen te testen welke het beste online gevonden wordt. Je kunt eventueel nog wat huis-aan-huis-krantjes bekijken om te zien of ze ook daarin adverteren maar dat is wel een medium dat steeds minder belangrijk wordt.
Vraag het je buren
Een makelaar kan nóg zo’n mooie winkel en site hebben, uiteindelijk gaat het natuurlijk maar om één ding: het resultaat. Een goede, betrouwbare makelaar heeft al de nodige huizenzoekers in portefeuille en is in staat om jouw huis goed te presenteren. Bovendien is hij bereid ook zelf een veer te laten als de onderhandelingen vastlopen. Er zijn makelaars die nog liever een koop laten stranden dan dat ze ook maar een procentje toegeven op hun commissie. Vraag in je omgeving naar de reputatie van de verschillende makelaars en vraag dóór naar de manier waarop ze hun klanten behandelen.
Onderhandel de commissie
Hoe lager de gepubliceerde prijs, des te meer kans op verkoop, dat is logisch. De standaardcommissie voor een huis van een paar ton is 6%, maar steeds meer makelaars zijn bereid om voor vier of zelfs drie procent aan de slag te gaan. Dat scheelt zo duizenden euros in de vraagprijs. Stel een eigen netto-prijs vast en voeg de makelaarscommissie toe. Als je meer makelaars inschakelt, kan dit kan betekenen dat je huis bij verschillende makelaars voor verschillende prijzen te koop komt te staan. De duurdere makelaars zullen allicht klagen. Leg ze uit dat de goedkopere makelaar minder commissie vraagt en dus goedkoper kan aanbieden. Niet jouw probleem.
Veel succes met de keuze van een goede makelaar in Frankrijk.