Een huis kopen in Frankrijk? Zes nuttige tips voor huizenzoekers en -kopers

Een huis kopen is nooit makkelijk. Zeker niet in het buitenland en al helemaal niet in Frankrijk. Wij hebben de ervaringen van kopers die u voor gingen op een rij gezet. Hierdoor komt u beslagen ten ijs op de Franse onroerend goed markt.

  1. Veel huizen in de streek bezoeken

Een open deur maar bezoek veel huizen in dezelfde streek. U kunt dan beter de waarde en kwaliteit van het huis inschatten. Door de huizen onderling te vergelijken leert u ook steeds beter uw eigen voorkeuren kennen. Weet u nog niet precies welke regio of departement plan uw vakantie dan in verschillende Franse streken. Gebruik die vakanties om dorpjes en steden te bezoeken en de faciliteiten die belangrijk voor u zijn zoals scholen, ziekenhuizen, theaters etc. Misschien kunt u al tijdens uw vakantie enkele huizen bezoeken.

  1. Maak een checklist en check uw lijst

Maak een lijstje van de voorwaarden waar uw Franse huis absoluut aan moet doen. Wijk daar niet van af. Als de woning niet aan de meest essentiële criteria voldoet kunt u het beter laten voor wat het is. Anders zult u later spijt krijgen of in het beste geval kosten moeten maken om de ontbrekende faciliteit alsnog te (laten) maken. De locatie laat zich vanzelfsprekend niet wijzigen. De directe omgeving van uw toekomstige Franse huis is dan ook het allerbelangrijkst. Maak daarom altijd even een praatje met de buren. Die krijgt u bij het huis en een goed contact is veel waard. Vraag de buren na de voor- en nadelen van de omgeving en van het huis. Deze objectieve informatie is gratis en alleszeggend. Gebruik Google maps om te zien wat er achter gebouwen en muren  in de nabijheid van het te koop staande huis gebeurt.

  1. Bezoek het huis meermaals

Om een goede, brede indruk te krijgen van de Franse woning die uw eventueel wilt kopen, moet u het in verschillende omstandigheden bezichtigen. Indien mogelijk ook met slecht weer of s’avonds. Een huis in de zon stemt al snel positief. Pas wanneer huis u ook bevalt wanneer het regent bent u een stap dichter bij uw keuze.

Houdt altijd rekening met het tijdstip van bezichtiging. Een rustige straat kan in de spits ineens erg druk worden. Of een rustiek gelegen boerderij kan hinder ervaren van de naast wonende boer die om 6 uur s’ochtends begint te melken. Het lege schoolplein kan na de vakanties de oorzaak zijn van geluidshinder door de schoolbel en de luidruchtige kinderen. Als u geen haast heeft, bezoek de streek dan ook eens in de winter.

  1. Probeer eerst te huren voordat u een huis koopt

Als de eigenaar er voor open staat kunt u het huis eerst eens een paar weken huren. Dan weet u of u zich er thuis voelt en of de omgeving aan uw wensen voldoet. Bevalt het niet dan is er geen man over boord. Zonder financiële strop gaat u op zoek naar het volgende huis, misschien elders in Frankrijk of in hetzelfde departement. Ook kunt u op deze manier in contact komen met verkopers die nog niet via de makelaar adverteren.

  1. Onderzoek en grijp kansen in de totale Franse huizenmarkt

Houd er rekening mee dat de prijs van de makelaar bijna altijd verwerkt is in de koopsom. En deze makelaarscommissie in Frankrijk is hoog. Doorgaans 5-7% maar soms wel 10 %. Dit  kunt u snel besparen door te zoeken op websites als www.immogo.com en www.pap.fr waar huizen van particulieren worden aangeboden. Maar of u via makelaar of rechtstreeks van de eigenaar koopt, onderzoek altijd of hetzelfde huis niet ergens anders goedkoper wordt aangeboden. Ons zijn voorbeelden bekend van een verschil in vraagprijs bij makelaars van meer dan € 400.000,– . Gedegen research loont echt op dit gebied. Ook wanneer u kopt van een particulier. De particuliere verkoper kan vergeten dat hij zijn huis al erg lang op een site heeft staan voor een hogere prijs. U zult de eerste niet zijn die later hoort dat de vraagprijs op een andere website of via een andere makelaar aanzienlijk lager is. Op Immogo geeft de verkoper zelf aan of dit de best geadverteerde prijs is.

  1. Goedkoop is vaak een hoop werk

Verkijk u niet op renovatieprojecten. Het zijn niet voor niets “koopjes”. Vele gegadigden voor u hebben er meestal van afgezien. En niet voor niets. Als u zelf echt heel handig bent, de middelen en tijd heeft kunt u het overwegen. Reken op financiële tegenslagen en houdt daar een ruime reserve voor aan.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment