Een toeristisch bedrijf in Frankrijk kopen of zelf opbouwen

Stel u overweegt de aanschaf van een te exploiteren vakantiehuis in Frankrijk. U komt dan voor een belangrijke vraag te staan. Wat is beter? Een bestaande pand kopen om dat om te bouwen of aan te passen tot vakantiewoning (vaak ‘gîte’  genoemd al zeggen de autoriteiten heel officieel: ‘meublée de tourisme’)? Of kunt u beter een pand kopen dat reeds gebruikt wordt voor toeristische verhuur? Soms is die keuze helemaal niet opportuun, simpelweg omdat u verliefd wordt op een mooi huis op een mooie plek. Of er al verhuurd wordt of niet maakt u dan niet uit. Maar tijdens het zoekproces maakt het natuurlijk wél verschil. Bij bewust zoeken naar een bestaand toeristisch bedrijf bewandelt u andere wegen en maakt u andere keuzes. In ieder geval hoeft u in Frankrijk qua risico’s niet op te zien tegen het overnemen van een bestaande toeristische exploitatie. De koper is prima beschermd, dus er kan eigenlijk niet zo heel veel mis gaan.

Een bestaand toeristisch bedrijf kopen
Als u zeker weet dat u het aan te kopen pand voor toeristische verhuur zult gaan gebruiken is het kopen van een bestaande toeristisch bedrijfje zeker het overwegen waard. Een bestaand bedrijf heeft immers als voordeel dat de vorige eigenaar al veel werk voor u gedaan heeft. Er is al een zekere naamsbekendheid, er is een commerciële website, het bedrijf is aangemeld bij diverse marketingsites en natuurlijk profiteert u van een bestaand klantenbestand. Bovendien zijn de vakantiehuisjes vaak al compleet ingericht voor de verhuur.

Het koopproces van gîtes
Bij de aanschaf van een bestaand toeristische bedrijf koopt u volgens de Franse regelgeving welbeschouwd twee dingen: de ‘murs’ en het ‘fonds de commerce’. Dus enerzijds de ‘muren’, het onroerend goed zelf: de gebouwen en de omliggende grond. Daar verandert dus eigenlijk niks aan. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor willekeurig elk ander onroerend goed in Frankrijk. Daarnaast koopt u echter ook de ‘fonds de commerce’: de bedrijfsactiviteiten. Zo’n overname heet in Frankrijk een ‘cession de fonds de commerce’ en is strak gereguleerd. De verkoper moet in het door de notaris te passeren contract écht met de billen bloot. Er zijn uitgebreide eisen gesteld aan de verslaglegging en verantwoording van de bedrijfsactiviteiten en natuurlijk de inkomsten daaruit. U koopt immers een potentieel verdienvermogen.

Wat moet de verkoper u melden?
De wetgever vereist onder meer het opleveren van een geverifieerd accountantsrapport over de laatste drie jaren van de bedrijfsvoering. Dit rapport  biedt u een uitstekend inzicht in het succes van de verhuur. Was het bedrijf winstgevend? Wat was de bezettingsgraad? Wat was de gemiddelde prijs per week? Welke kosten staan daar tegenover? En zelfs: heeft de eigenaar een gedeelte zwart ontvangen en kunt u dus eigenlijk zelfs iets meer inkomsten verwachten dan de papieren officieel vermelden? Kortom, als u in Frankrijk een toeristisch bedrijfje koopt, staat de wet volledig achter u.

Gericht zoeken naar “toeristisch bedrijf Frankrijk”
Hoe dan ook, vóór u zich druk begint te maken over het aankoopproces, zult u eerst op zoek moeten naar het ideale huis, al dan niet met bedrijf. Als u op Immogo zoekt met de trefwoorden ‘gîte’ of ‘bedrijf’ vindt u vast al een aardige verzameling aantrekkelijke locaties. Die bovendien vaak door Nederlanders gerund worden, zodat u ook meteen een mooi bestand Nederlandse klanten over kunt nemen en ook nog kunt rekenen op enige ondersteuning in de aanloopperiode. Want toeristische verhuur is een vak op zich!

Vraag gerust advies bij de professionals
Wilt u meer weten over de overname van een bedrijf of hebt u behoefte aan een klankbord of begeleiding, dan verwijzen wij u graag naar de zeer professionele adviseur Ondernemen in Frankrijk.

(input: Wim van Teeffelen)

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment