Het belangrijkste Franse nieuws, door Gerard D Olivat

1.De minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire, bevestigt vandaag opnieuw dat er geen risico op voedseltekorten in Frankrijk bestaat.

“Er is vandaag geen tekort in warenhuizen en voedingswinkels”, en als er morgen een zou zijn, “zou ik het de Fransen vertellen en ze zouden geïnformeerd worden zodat we de nodige maatregelen kunnen nemen”. Hij beklemtoont dat hij geen gebruik maakt van de zgn Coue methode (dwz de dingen rooskleuriger voorstellen dan ze feitelijk zijn). Hij maakt iedere dag twee keer de balans op met de betrokkenen uit de voedselbranche/agroindustrie.

2. Frédérique Vidal de minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek geeft aan dat de eerste resultaten van de Europese testen, waarin het nut van choloroquine wordt getest, aan het eind van de week beschikbaar zijn.

“We verwachten eind deze week een eerste feedback te krijgen over de doeltreffendheid van testen, zodat we deze proeven kunnen uitbreiden, “Op dit moment verlopen de proeven goed zei ze, verwijzend naar de deelname van verschillende ziekenhuizen in Parijs, Rijsel, Straatsburg, Lyon en Nantes.

3.Renault: alle fabrieken worden gesloten, behalve in China en Zuid-Korea.

Renault verklaart vandaag dat als gevolg van de coronaviruscrisis al zijn fabrieken nu zijn gesloten, met uitzondering van de vestigingen in China en Zuid-Korea, die nu juist weer hun activiteiten hebben hervat of bezig zijn dit te doen.”De Renault groep is van plan de productieactiviteiten in de betrokken landen opnieuw op te starten zodra de omstandigheden dit toelaten en zal alle nodige maatregelen treffen om effectief te reageren op de commerciële vraag” stelt de autofabrikant.

4. De minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer spreekt de hoop uit op een terug keer naar school en universiteit op 4 mei “Ik hoop dat we op 4 mei. Dit is zijn voorkeursscenario waarover hij midden april een besluit zal nemen.De minister kondigde aan niet in te grijpen in de vakantieroosters: “Vakantie moet vakantie zijn, ook al moeten we thuis blijven. Ook de voorjaarsvakantie wordt gehandhaafd, wat betekent dat de leraren geen extra les geven. Tegelijkertijd zullen er aanbevelingen en steun komen voor de videolessen die aan de meest achtergestelde gezinnen worden gegeven.

De zomervakantie wordt ook gehandhaafd, en stel hij “ik hoop dat er tegen die tijd een terugkeer naar de normale gang van zaken zal zijn”.

5. Inkomstenbelastingen.

Er wordt gestreefd naar een verlenging van de termijn voor het indienen van de aangifte voor de inkomstenbelasting. De regering overweegt om de termijn voor het indienen van de aangifte voor de inkomstenbelasting in het kader van de 2020-campagne voor de inkomstenbelasting te verlengen, zegt Bercy, die de belasting portefeuille beheert. Ook de vakbond Solidaires Finances publiques oproept tot uitstel. Binnen een week volgt er uitsluitsel.

6. Minder afval opgehaald in Parijs. Het confinement heeft geleid tot een daling van het afval

Sinds 17 maart is de hoeveelheid afval die dagelijks wordt opgehaald in de hoofdstad gedaald van 3.000 naar ongeveer 2.100 ton door de sluiting van cafés en restaurants en de afwezigheid van toeristen.

7. In maart keken de Fransen gemiddeld 4 uur en 29 minuten per dag TV. Het hoogste ooit gemeten en 44 minuten meer dan in maart 2019. BFMTV had de beste maand in zijn geschiedenis en werd de 5e grootste zender van Frankrijk met een marktaandeel van 4,1%.

8. De Autosalon van Parijs is “in zijn huidige vorm” geannuleerd.De Mondial de l’auto, de grote autoshow die begin oktober! in Parijs zou worden gehouden, wordt “in zijn huidige vorm” afgelast vanwege de epidemie.
“Gezien de ernst van de ongekende gezondheidscrisis waarmee de automobielsector wordt geconfronteerd en die hard is getroffen door de economische schokgolf, staat het voortbestaan van de sector vandaag op het spel, (…) zullen we het Autosalon in de Porte de Versailles in zijn huidige vorm niet kunnen handhaven voor de editie van 2020”, aldus de organisatoren in een verklaring.

9. Air France KLM. Brussel heeft de opschorting van de regels voor luchthavenslots tot oktober goedgekeurd om de luchtvaartmaatschappijen die zwaar getroffen zijn door de coronaviruscrisis te helpen en om lege vluchten te vermijden

10. Het vertrouwen in de overheid neemt nog steeds af. Volgens een opiniepeiling vertrouwt 55% van de respondenten niet dat zij er in zal slagen “om de gevolgen van de epidemie te beperken”.Is de overheid transparant ? 35% van de respondenten is van mening dat “de overheid transparant is” met betrekking tot de gezondheidscrisis, tegenover 63% die het tegenovergestelde denkt.
92% van de ondervraagde Fransen was voorstander van een verlenging van de opsluiting tot ten minste 15 april, terwijl slechts 6% ertegen was.

11. De Compagnie des Alpes voorspelt een omzetdaling van 20% in de skigebieden.Het gaat om een bedrag van ongeveer 85 tot 90 miljoen euro.

12. Toenemende onrust bij werknemers in de vervoerssector en detailhandel.
De minister van Economie Bruno Le Maire reageerde maandagmorgen op BFMTV op de onrust van vrachtwagenchauffeurs en winkelpersoneel die extra beschermingsmiddelen eisen.Verschillende vervoersbonden hadden de vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om “individueel” gebruik te maken van hun recht op werkweigering als de veiligheidsregels onvoldoende zouden zijn.Hij hamert erop dat” de veiligheid en de gezondheid van de werknemers de hoogste prioriteit moet hebben, maar dat de economische continuïteit van het land ook gegarandeerd moet worden.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment