Het milieubeleid van Macron – door Gerard D Olivat

Macron heeft gisteren de ‘ijszee’ Mer de Glace bezocht. De grootste Europese gletscher aan de voet van de Mont Blanc. Het is net als de top zelf een populaire vakantie bestemming en je kunt er op ruim 1900meter hoogte het hele jaar door een wandeling maken in een blauwe ijsgrot.

Macron bracht er een bezoek omdat de Mont-Blanc en haar ‘ijszee’ inmiddels ook het symbool is geworden van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Macron schrok van wat hij zag op zijn rondtocht met deskundigen, gidsen en de ‘holbewoners’, de ijshakkers die vier maanden per jaar bezig zijn om voor u die mooie ijsgrot in stand te houden.

Tja wat is het geval. Sinds 1950 is de gemiddelde temperatuur op en rond het massief met vier graden gestegen en de Mer de Glace met een lengte van 7 kilometer wordt steeds korter en heeft de afgelopen eeuw ongeveer 120 meter aan dikte verloren.

Van het ‘witte dal’ is dan ook niet veel meer over. Maar ja wat kun je er allemaal aan doen? De toeristenorganisatie van de Mont Blanc weet het wel. Een gondellift aanleggen die nog hoger op de gletscher uitkomt, want nu moet de trap die toegang geeft tot de ijsgrot ieder jaar verlengd worden, vorig jaar nog met 80 treden. Allemaal zorgen kortom. Daarna heeft Macron gedineerd met een aantal vooraanstaande klimatologen, ontdekkingsreizigers, biologen en vertegenwoordigers van allerlei milieuorganisaties.
Een belangrijke bijeenkomst voor Macron omdat uit alle peilingen blijkt dat ‘milieu’ een belangrijke rol zal gaan slepen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Macron heeft bovendien aangegeven dat het milieu hoog op zijn politieke agenda staat.
Voorafgaand aan zijn bezoek aan de Mont Blanc heeft hij samen met Elisabeth Borne, de minister van ecologische transitie een uitbreiding aangekondigd van het aantal bestaande natuurparken en maatregelen afgekondigd om de afkalving van de Franse kust tegen te gaan.

Bovendien stelt hij een tegemoetkoming van 200 euro in het vooruitzicht voor ambtenaren om ‘over te stappen’ op de fiets of te gaan carpoolen. Het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten zal worden uitgebreid en het gebruik van plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik wordt aan banden gelegd.
Om even terug te komen op de Mont Blanc
Het ministerie van ecologie heeft aangekondigd dat er tegen het einde van het jaar een beschermd gebied op de Mont Blanc-site zal worden gecreëerd. De details van dat plan moeten nog nader onderzocht worden, want ja het gaat om een belangrijke toeristische trekpleister. Dat er iets moet gebeuren rond die berg is wel duidelijk want de beklimmingen en rariteiten lopen de spuigaten uit
Een Britse probeerde de berg te beklimmen met eer roeihometrainer en die staat er nog steeds en Letten geprobeerden een vlaggenmast van 10 meter op de top te installeren en de Letse vlag te hijsen. Afgelopen zomer werd op de top zelfs een Jacuzzi party georganiseerd.
En dan natuurlijk het verkeer en steden in het dal. Wie het kent weet het. Het is een groot vervuild gebied met een enorme druk van vrachtverkeer en toenemend gebruik van houtverwarming, biomassa.
Er zijn geen plannen om dat aan te pakken verklaarde Macron niet voor nu en niet voor de nabije toekomst. Dat gaat trouwens wel in tegen de voorstellen van zijn eigen partij en Laurent Wauquiez de president van de Regio Auvergne Rhonealp.

Die problematiek verwees hij door naar ‘Europa’, om te voorkomen dat alleen Franse vrachtwagenchauffeurs zouden worden getroffen. Daarna was het bezoek afgelopen.
Het zal u niet verbazen dat de kritiek op zijn beleidsplannen vooral van de milieubeweging komt. Ze verwijten Macron ‘symbool wetgeving’ waarin het alleen maar gaat over wie wel en niet de Mont Blanc mag beklimmen, maar verder geen enkele structurele maatregel neemt om het dal en het Mont Blanc gebied te beschermen tegen de werkelijke vervuiling en uitstoot.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment