Als iemand u twee weken geleden had gevraagd waar Wuhan lag, wat voor stad het is en wat de relatie met Frankrijk is had u op alle drie de vragen geen antwoord geweten.
Nu weet u met grote waarschijnlijkheid dat het een grote Chinese stad is die het centrum is van het Coronavirus dat inmiddels het ‘Wuhanvirus’ wordt genoemd. Elf miljoen inwoners in het Detroit van China.
Het is ‘de’ stad die drijft op de auto-industrie en de toeleverings-industrieen. Twee miljoen auto’s rollen er per jaar van de band af. Net zoveel als er in heel Frankrijk per jaar! verkocht worden.
De stad is nu afgesneden van de rest van de wereld en er heerst paniek op de straten en ziekenhuizen. Een stad in angst. Ellendig, in de eerste plaats voor de inwoners, maar zeker ook voor de Chinese auto-industrie en voor de Franse autofabrikanten.
Peugeot Citroen( PSA) heeft Wuhan vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw tot zijn Chinese basis gemaakt.
Alle taxi’s in de stad, tienduizenden!, allemaal Citroëns. De Franse autofabrikant heeft er drie fabrieken in een joint venture met Dongfeng. En sinds 2016 heeft Renault ook een fabriek in Wuhan. In in hun kielzog kwamen Valeo en Palstic Omnium twee grote Franse toeleveranciers.
En nu geldt “Cito, longe fugeas, tarde redeas (Vlucht snel, ver weg, en kom laat terug).
Een oud Latijnse gezegde uit de tijd van de pest.
In Wuhan wonen honderden Franse expats. Sommigen hebben de instructies van de overheid niet afgewacht en zijn overhaast vertrokken. Andere expats zijn gebleven.
Volgens cijfers van de Franse ambassade zijn ongeveer 500 Franse expats permanent in Wuhan gevestigd.
Wat verder de ontwikkeling van de epidemie ook zal zijn…. de totale afsluiting van het gebied zal ongetwijfeld zijn gevolgen hebben, ook voor de Franse bedrijven.
PSA en Renault hebben er toch al een slecht jaar achter de rug. In China en ZO Azië zijn de omzetten van PSA in 2019 met 55% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.
Renault deed niet beter, met min 7% in China in dezelfde periode. Iedereen is er echter van overtuigd dat de situatie kritiek is voor de automobielindustrie, die wereldwijd toch al in crisis verkeerd.
De opgesloten expats beschrijven de stad inmiddels als een dode stad.
De winkels gesloten, straten verlaten, de lege schappen van de supermarkten door hamsterende inwoners. En dan de lange wachtrijen in de ziekenhuizen, de paniek in de straten.
Een dramatisch beeld, die het leven van velen raakt en zonder enige twijfel consequenties zal hebben voor een van de belangrijkste werkgevers in Frankrijk en hun werknemers. Inmiddels is er door PSA een repatrierings operatie op touw gezet.
En wie nog steeds het hardnekkige beeld van China heeft als een land in ‘ontwikkeling’….Wuhan is een hypermoderne stad aan de oevers van de Yangtzee, vijftien keer groter dan Rotterdam aan de Maas, met eenzelfde inwonersaantal als Parijs aan de Seine.
—————–
Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.