Hoe bindend is de bon de visite?

Als u in Frankrijk met een makelaar huizen gaat bezoeken, kan het gebeuren dat deze u vraagt voor elk te bezichtigen huis een ‘bon de visite’ te tekenen. Hierop staan het adres en de beschrijving van het bezochte object, de vraagprijs (inclusief makelaarskosten), datum en tijd van het bezoek en de handtekening van de rondleidende makelaar (of diens werknemer). En uw eigen handtekening dus. Als het goed is, krijgt u zelf ook een kopie van deze bezoekbon.

Waartoe dient de bon de visite?
De bon de visite is in eerste instantie bedoeld als bewijsmateriaal. De makelaar kan hiermee tegenover zijn klant (de verkoper) aantonen dat hij u op een bepaald moment het huis heeft laten zien. Hiermee voorkomt de makelaar dat er misverstanden ontstaan over zijn recht op commissie. Dat gaat immers om veel geld (gewoonlijk circa 6% van de verkoopprijs) en het gebeurt nogal eens dat een verkoper onder de betaling van de commissie uit probeert te komen door achter de rug van de makelaar om de zaak direct met de koper te beklinken. Of door te zeggen dat hij u als koper al kende. Of een andere smoes. De bon de visite bewijst dat u toch echt via de makelaar kwam.

Ook u bent gebonden
U hebt in principe geen contract met de makelaar. Hij is door de verkoper gemandateert en behartigt dus de belangen van deze verkoper. Maar in de bon de visite kán een paragraaf opgenomen zijn over uw plicht om de koop via de makelaar rond te maken. Ook u kunt dus niet meer achteraf zonder makelaar zaken doen met de verkoper. Dat zou overigens ook niet netjes zijn. Hij heeft u immers de weg naar uw droomhuis in Frankrijk gewezen!

Een voorbeeld
Een Bon de visite hoeft niet meer te bevatten dan de volgende informatie:

BON DE VISITE

Les sousignés [ondergetekenden]

[uw naam en eventueel die van uw partner]
[uw adres]

Reconnaîssent avoir visité le bien suivant :

Description : [korte beschrijving van het onroerend goed]
Adresse : [adres van het bezochte huis]
Date et heure : [datum en tijd van het bezoek]

par l’intermédiaire de [naam van de makelaar], [naam en adres van makelaarskantoor, eventueel met nummer van de Carte Professionnelle]

Fait à [plaats], le [datum van ondertekening]

Le visiteur                                       Le mandataire
[uw handtekening]                        [handtekening makelaar]

Er kan eventueel nog een zin in staan over dat u belooft dit specifieke huis niet buiten deze makelaar om te kopen. Maar dat is het dan wel zo’n beetje. Als er heel veel meer tekst op de bon de visite staat, dan is het zaak deze even goed goed door te lezen. Neem gerust de tijd.

Pas op wat u tekent
Het gebeurt namelijk wel dat minder scrupuleuze makelaars een document laten tekenen dat ietsje verder gaat dan een bon de visite. Er zijn gevallen bekend van mensen die een officiële zoekopdracht (mandat de recherche) ondertekenden en zich daarmee verplichtten om de makelaar bij aankoop een extra commissie te betalen. Anderen hebben in plaats van een bon de visite zelfs een ‘promesse de vente’ getekend, met een flinke boete als de koop niet door zou gaan. Nu zijn dit soort praktijken natuurlijk uitzonderingen en in de meeste gevallen valt er via een rechter wel onderuit te komen. Maar wilt u naar een Franse rechter?

Kortom, lees de bon de visite goed door, zodat u zeker weet dat u alleen tekent voor het ene bezoek aan dat ene huis. Zonder verdere verplichtingen.

Zonder makelaar een huis kopen in Frankrijk? Kijk op Immogo!

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment