Uw huis in Frankrijk verkopen zonder makelaar, zoals via onze site Immogo, vraagt wel wat meer inspanning dan mét makelaar. Simpelweg omdat u nu zelf de makelaarstaken op u moet nemen. Zo moet u zelf foto’s maken, een beschrijving van uw huis opstellen, reclame maken (advertenties plaatsen), reacties van geïnteresseerden beantwoorden, rondleidingen organiseren en de onderhandelingen doen. Overigens is het opstellen van officiële documenten níet uw taak. Dat kunt u met een gerust hart aan de notaris overlaten. Door zonder makelaar uw huis te verkopen, bespaart u zich de makelaarskosten, die in Frankrijk gewoonlijk 5 à 6% van de verkoopsom bedragen. Dat kan dus vele duizenden euro’s schelen! In deze en komende afleveringen van ‘Hoe verkoop ik zélf mijn huis in Frankrijk’ geven wij enkele tips om u te helpen uw makelaarstaak naar behoren te vervullen.
Een goede presentatie staat of valt met mooie beelden. Het loont de moeite om tijd en energie (en misschien ook wat geld) te investeren in een goede fotoreportage.
De juiste camera
Sommige makelaars hebben dure en professionele fotoapparatuur, met supergroothoeklenzen en dergelijke. Maar er zijn er ook genoeg die volstaan met een simpele compact camera. Dat kan ook wel, want zo’n modern cameraatje maakt heel acceptabele foto’s. Het is van belang een camera te kiezen met een groothoeklens, zodat u ook binnen de ruimtes goed in beeld kunt brengen. Het loont zelfs de moeite speciaal voor het verkoopproject een camera aan te schaffen. Denk aan een fototoestel als de Samsung ST77. Die heeft een lichtsterke groothoek van 25 mm en kost nog geen 60 euro.
Voldoende licht
Zorg voor voldoende verlichting. Als u alle gordijnen open en ook de verlichting in de ruimte aan doet, is het met een moderne digitale camera meestal niet nodig om te flitsen. Neem de foto vanuit de kleinste hoek van het vertrek, zodat het ruim oogt. Stabiliseer de camera eventueel met een statief, door tegen een muur of deurpost te leunen, of gebruik een bezemsteel of trappetje. Natuurlijk maakt u de mooiste foto’s op een zonnige dag, maar let wel op dat invallende zon vaak juist te veel contrast oplevert. Daar worden foto’s rommelig van.
Opgeruimd huis
Het spreekt voor zich dat u zorgt voor een opgeruimd en schoon huis. Verwijder zo veel mogelijk snuisterijen en persoonlijke zaken, zoals foto’s van kinderen. Maak het huis gezellig maar niet te persoonlijk. Ruim vooral ook de keuken goed op. Sommige mensen richten hun keuken compleet nieuw in, bijvoorbeeld met jaren 50 meubels, maar dat lijkt ons overdreven. Opruimen is al een hele vooruitgang. Een leeg werkblad met bijvoorbeeld één pot met lepels en spatels geeft de indruk van ruimte. U kunt eventueel alle losse ditjes en datjes even in een kartonnen doos uit het zicht zetten, speciaal voor de foto. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de tuin en bijgebouwen. De wasruimte zonder wasgoed aan de lijn, de schuur netjes opgeruimd (of tijdelijk leeg gemaakt) de bloemperken in bloei en het gras gemaaid. Zorg voor een paar mooie overzichtsfoto’s, waarop de complete omgeving te zien is. Mensen houden niet van verrassingen als een grote stortplaats of varkensschuur nét buiten beeld. Zeker niet na 500 km rijden voor een bezichtiging.
Inbrekers kijken mee
Uw foto’s komen op verschillende openbare sites en zijn daar door iedereen te bekijken. Fotografeer daarom liever geen zeldzaam antiek of andere waardevolle zaken die makkelijk mee te nemen zijn. Zeker als u niet altijd ter plekke bent. Op Immogo laten wij daarom nooit het exacte adres zien, en toont ook het Google-kaartje de locatie slechts bij benadering.
Maak een keuze en rangschik
Hebt u eenmaal een serie foto’s gemaakt, kies dan de beste uit om te gebruiken. Je ziet nog wel eens presentaties met drie foto’s van hetzelfde badkamertje, telkens vanuit een íets andere hoek. Dat levert geen meerwaarde op. Het beste kunt u de foto’s in uw computer een naam geven én nummeren (01-voorgevel, 08-slaapkamer), zodat ze in de juiste volgorde blijven staan. Het is logisch om er een soort visuele rondleiding van te maken. Met eerst een overzichtsfoto van het totale onroerend goed (te gebruiken als hoofdfoto in de advertentie), dan de voornaamste leefvertrekken, de slaapkamers, badkamers en toilet, bijgebouwen, de tuin en afsluiten met een of twee foto’s van het uitzicht (indien interessant). Voeg geen foto’s toe van de toeristische bezienswaardigheden en mooie landschappen in de buurt, omdat dan de geïnteresseerde niet meer snapt wat bij uw aanbod hoort. Is dat druivenveld zichtbaar van uw huis? Loopt die rivier langs de tuin? Laat alleen datgene zien dat inbegrepen is in uw aanbod. U kunt uw bezit best iets mooier tonen dan de dagelijkse werkelijkheid, dat verwachten de mensen ook. Maar schets wel een realistisch beeld en laat geen negatieve aspecten (een buurhuis of elektriciteitspiloon) weg. Als de kandidaatkoper al meteen teleurgesteld afdruipt, schiet u uw doel voorbij.