Een hotel of restaurant in Frankrijk kopen is makkelijker dan ooit. Terwijl ik dit schrijf staan in mijn toeristische Franse stadje Tournus diverse restaurants en hotel-restaurants te koop. Dat komt doordat het net als in veel landen in Europa ook in Frankrijk niet makkelijk is om het hoofd boven water te houden in de horeca. Bovendien slagen veel Fransen er niet in zich aan te passen aan de moderne marketingpraktijken. De hotel-restaurants die te koop staan hebben geen van allen een goede website en ze zijn stuk voor stuk weinig actief op de social media. Ze kunnen daardoor de concurrentie met de meer innovatieve spelers op de markt – die volop gebruik maken van de diensten van AirBNB, Bookings en Trip Advisor – niet aan. Dus blijft ze geen andere optie dan hun Frans hotel te koop – restaurant te koop Frankrijk zetten.

Een hotel of restaurant in Frankrijk runnen

Is het gewoon onmogelijk om in een stad als Tournus een succesvol restaurant of hotel te runnen? Ik denk het niet. De potentie in ons stadje is enorm. Tournus heeft maar 6000 inwoners, maar kan wel bogen op maar liefst restaurants met Michelinster (1 ster per 1500 inwoners: de grootste sterdichtheid van Frankrijk) en heeft een eigen afslag (No. 27) aan de Autoroute du Soleil, op circa 8 uur rijden van Utrecht. De ideale tussenstop zowel voor Noorderlingen die naar het Zuiden trekken als voor Parijzenaren op weg naar de Midi of de ski. Het enige wat je moet doen is slim reclame maken. En als je een restaurant wilt beginnen, zorgen dat je iets naders biedt dan de anderen.

Syrische amateurs met eigen restaurant in Frankrijk

Een goed voorbeeld geeft het Syrische gezin dat drie jaar na hun vlucht uit Aleppo de kans kreeg een minirestaurantje in Tournus over te nemen. Ze mestten het uit, schilderden de wanden, hingen wat foto’s van Syrische tempels op en noemden het ‘Les Délices d’Aleppe’. Resultaat: elke dag volle bak, met lunch én diner. En dat terwijl ze in Syrië iets heel anders deden. Tegelijkertijd hebben enkele van de gewone restaurantjes – met de traditionele slakken vooraf, bœuf Bourguignon en poulet aux morilles als hoofdgerecht en clafoutis toe – het moeilijk. En van de vier Kebab-zaken staan er ook twee op omvallen, terwijl de tweede pizza-boer het eveneens moeilijk heeft.

Restaurant kopen in Frankrijk? On-franse keuzes maken

Het is denk ik belangrijk om met je eigen restaurant in Frankrijk direct een onderscheidende propositie te bieden. Iets ánders doen. Zo startte een ouder koppel een theesalon die draait als een tierelier (of in dit geval, een tearelier). En ook het enige crêpe-restaurant in de stad doet het aardig geloof ik. Je moet kortom met je hotel of restaurant in een Frans stadje niet proberen om de Fransen te verslaan op eigen terrein, maar iets heel anders beginnen. Je eigen niche opzoeken. Dan kan een hotel of restaurant in Frankrijk zeker een succesvolle onderneming worden.

Wat mij wel leuk lijkt bijvoorbeeld, is een hotel-restaurant helemaal in de stijl van de jaren ’50, met in het restaurant een inrichting met Amerikaanse ‘diner’ meubels en een mooie kaart met ‘slow’ fastfood. Burger Bœuf Charollais Fois Gras. French Fries met een bucket ‘Cuisses de Grenouilles’. Un vrai ‘Diner Américain vintage années 50‘…

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment