Hoe verkoop ik zélf mijn huis in Frankrijk? Deel 5: Onderhandelen en afspraken maken

Als u zelf uw huis in Frankrijk wilt verkopen, bijvoorbeeld via onze site Immogo, moet u ook zelf de makelaarstaken op u nemen.  Reacties van geïnteresseerden beantwoorden, rondleidingen organiseren en de onderhandelingen voeren. Door zonder makelaar uw huis te verkopen, bespaart u tot wel 5 à 6% commissie. In onze serie ‘Hoe verkoop ik zélf mijn huis in Frankrijk’ geven wij tips om u te helpen de rol van de makelaar optimaal in te vullen.

5. Frans huis verkopen: onderhandelen en afspraken maken

De meeste mensen verwachten te kunnen afdingen bij de aankoop van een huis in Frankrijk. En inderdaad is een korting van zo’n 10% eerder regel dan uitzondering. Gewoonlijk begeleidt de makelaar het onderhandelingsproces. Zonder makelaar hebt u in ieder geval al zo’n 5% extra speelruimte.

Bouw onderhandelingsruimte in!
Als mensen verwachten te kunnen onderhandelen, dan moet u daarmee rekening houden. Stel, u wenst minimaal 100.000 euro te ontvangen voor uw woning. Start dan met een netto-vraagprijs van ten minste 110.000 euro. Hebt u een makelaar, dan komt diens commissie daar nog bovenop. Dus 6% van 110.000 is 6600 euro. U kunt uw huis dan voor 117.000 in de verkoop doen.

Wat doet u met een belachelijk laag bod?
De huizenmarkt staat onder druk en er zijn verkopers met dubbele lasten die het water tot de lippen staat. Sommige koopjesjagers zijn zich daar wél van bewust. Het gebeurt wel dat mensen zonder zelfs maar extra informatie vragen al direct tijdens het allereerste contact via het formulier van Immogo een zeer laag bod doen. Bijvoorbeeld 50% van de vraagprijs. Laat u niet gek maken. Het beste kunt u nuchter reageren, bijvoorbeeld door hem simpelweg een reëel tegenbod te doen. Mocht de koper hierop in gaan, dan is hij kennelijk serieus geïnteresseerd. Zo niet, dan is er verder geen man overboord.

Houd een administratie bij
Als de onderhandelingen per post of email gaan, dan hebt u alles ‘zwart op wit’. Komen er echter telefoontjes bij van pas, zorg dan dat u alles goed noteert en bij voorkeur ook bevestigt. Dus stuur de koper een mail met het verzoek zijn telefonische bod schriftelijk te bevestigen. Dan komt u later niet voor verrassingen te staan.

Tot zover deze vijfde aflevering van ‘Hoe verkoop ik mijn huis in Frankrijk’. In onze volgende afleveringen gaan we dieper in op ‘onderhandelen als een pro‘ (met veel tips en trucs!) en het ‘compromis de vente. Wilt u op de hoogte blijven en een mailtje krijgen bij elke nieuwe aflevering? Abonneer u op het Immogo-blog!

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment