Van alle verkooptransacties van huizen in Frankrijk is in 68% een makelaar betrokken. Dat betekent dat in 32% van de gevallen de eigenaar zélf (of diens notaris) een koper vindt. Zeker Nederlanders staan er amper bij stil dat het überhaupt kán, verkopen zonder makelaar. Maar in Frankrijk is het de normaalste zaak van de wereld. Sterker, het is een soort nationale sport om te proberen de makelaar te slim af te zijn. Dat komt vooral door de zeer hoge commissie die bij de meeste makelaars betaald moet worden. Die is gewoonlijk 5 à 6% maar kan voor goedkope huizen oplopen tot wel 10%. Toch kunnen makelaars toegevoegde waarde bieden. We zetten de voor- en nadelen van verkopen via de makelaar in Frankrijk even op een rijtje.
Voordeel 1. De makelaar bereikt de regionale markt
Veel makelaars hebben een winkeltje met een etalage ergens in een drukke winkelstraat, waar ze een selectie van de via hen aangeboden huizen tonen. Mensen die ter plekke op zoek zijn kunnen naar binnen lopen en zich laten voorlichten over het aanbod. Zo wordt je huis dus óók gevonden door mensen die misschien nooit het internet op gaan.
Tegenwerping: steeds meer mensen gebruiken het internet, waardoor het percentage kopers via de etalage snel terugloopt. Als gevolg hiervan sluiten steeds meer makelaarsketens lokale vestigingen om meer te kunnen investeren in hun online aanwezigheid. Overigens… je kunt natuurlijk ook een makelaar in Frankrijk inschakelen en tegelijk zelf proberen een koper te vinden via allerlei sites voor particulieren, zoals Immogo.
Voordeel 2. De makelaar heeft verstand van prijzen
Met name de meer gevestigde makelaars hebben enorm veel ervaring met verschillende typen huizen. Ze kennen de actuele markt en kunnen dus de waarde van jouw huis redelijk goed inschatten.
Minpuntje: in de huidige markt hebben makelaars de neiging om zeer laag in te zetten, simpelweg omdat ze snel willen verkopen en omzet draaien. Bovendien moet de commissie nog van de gepubliceerde vraagprijs af, waardoor er na onderhandeling met de kopers nóg minder voor jou overblijft. Vertrouw dus niet blind op één makelaar. Vraag daarnaast een taxatie van je notaris, en verdiep je ook zelf goed in de prijzen in de regio. Bijvoorbeeld door te kijken naar vergelijkbaar aanbod op internet.
Voordeel 3. De makelaar begeleidt het marketing- en verkoopproces
Niet iedereen is als verkoper in de wieg gelegd. Een goede makelaar kan een overtuigende advertentie opstellen, mooie foto’s maken en gericht online en offline adverteren. Bovendien begeleidt de makelaar de kopers als die het huis komen bezichtigen. Hij kan vertrouwen wekken, eventuele zorgen wegnemen en aanvullende informatie geven over het leven in jouw regio. Bovendien kan hij de onderhandelingen begeleiden en als objectieve tussenpersoon zorgen dat beide partijen op prettige manier tot elkaar komen. Geheel objectief is hij natuurlijk niet, want hij werkt in principe voor de verkoper. Al staan veel kopers daar niet altijd bij stil.
TIP: eis kwaliteit. Sommige makelaars hebben er een handje van om zich na het binnenslepen van de verkoopopdracht (mandat) terug te trekken in hun kantoor en de rest aan een assistent of leerling over te laten. Zo kan het gebeuren dat iemand de bezichtiging begeleidt die zelf het huis nog nooit gezien heeft. Maak vooraf heldere afspraken over wie uw verkoopproces beheert. Eis een vaste contactpersoon moet voldoende ervaring.
Voordeel 4. De makelaar in Frankrijk verzorgt het compromis de vente
Dit is in zoverre een voordeel, dat een slimme makelaar de koper dicht bij zich houdt en probeert meteen tot zaken te komen en een voorlopig koopcontract te laten tekenen. Daarnaast heeft hij of zij als het goed is verstand van de wettelijke verplichtingen rond de verkoop van een huis, in Frankrijk alles bij elkaar een behoorlijke papierwinkel.
Aan de andere kant: Wie zonder makelaar verkoopt kan het juridische en administratieve deel overigens met een gerust hart overlaten aan de notaris. Die helpt je graag kosteloos bij het organiseren van de verplichte (milieu)technische onderzoeken en regelt ook gratis het redigeren en ondertekenen van het compromis.
Conclusie… wat krijg je voor je commissie?
Of je mét of zonder makelaar wilt verkopen hangt er dus van af of je de toegevoegde waarde van de makelaarsdiensten in verhouding vindt staan met de gevraagde commissie. De makelaar neemt je veel rompslomp uit handen en kán het verschil maken tussen een onvruchtbare bezichtiging en een succesvolle verkoop. Het ligt er maar net aan hoeveel je zelf wilt en kunt doen. En natuurlijk hoe hoog de commissie is. Binnenkort meer hierover in het artikel: “Een makelaar in Frankrijk kiezen.”
Tip: Immogo! Als je besluit zelf de promotie en verkoop van je huis ter hand te nemen, zet het dan in ieder geval op onze site Immogo. Daarmee bereik je een breed internationaal publiek.