Wat kost de makelaar? Makelaarskosten in Frankrijk en omliggende landen.

Makelaarskosten in FrankrijkMakelaarskosten in Frankrijk

In la douce France vraagt een makelaar standaard 6% commissie om uw huis te verkopen. Al zijn er ook wel prijsvechters die – afhankelijk van de waarde van het onroerend goed – genoegen nemen met 3% of 4%. Aan de andere kant zijn er Franse makelaars die tot wel 10% durven vragen, met name als het om huizen of terreinen onder de 100.000€ gaat. Daarmee behoren de makelaarskosten in Frankrijk tot de hoogste van West-Europa.

Kosten van makelaar Duitsland

In Duitsland zijn de makelaarskosten variabel, maar vergelijkbaar met de prijzen voor een makelaar in Frankrijk. Het is bij onze Oosterburen heel gewoon om 6% ex BTW te betalen, waardoor de reële commissie op 7,16% uitkomt. Wel is de commissie onderhandelbaar. Zeker bij gewilde objecten, waarvan de makelaar weinig problemen bij de verkoop verwacht, wil deze laatste nog wel eens flink zakken in de prijs.

Makelaarsprijzen Italië

In Italië is de makelaar een onafhankelijk bemiddelaar, die zijn kosten deelt over koper en verkoper. De tarieven liggen tussen de 3% en 8% exclusief BTW en komen dus in de buurt van de makelaars courtage in Frankrijk. Bijzonder is daar dat je als koper de makelaarskosten eigenlijk al verschuldigd bent op het moment dat de verkoper je bod accepteert. Mocht er later in het proces een kink in de kabel komen waardoor de koop niet door gaat, dan loop je dus het risico dat geld kwijt te zijn. Gelukkig willen de meeste makelaars wel instemmen met het verzoek de kosten pas na de officiële verkoop op te eisen.

Wat kost een makelaar in België?

In België noemt men de makelaarscommissie ook wel ‘ereloon’. Dit bedraagt gewoonlijk 3% van de verkoopprijs, maar daar komt de BTW nog bovenop. Bij elkaar komt de commissie dan op 3,63% uit. In België is het heel gewoon om een exclusief contract af te sluiten. Dit betekent dat de verkoper geen andere makelaars mag inschakelen en dat als de verkoper zélf een koper vindt, de makelaar toch aanspraak mag maken op een beloning, als een soort schadevergoeding. Deze kan oplopen tot wel 75% van de normaal verschuldigde commissie. Wie zelf wil meezoeken naar een koper, kan dus beter op zoek gaan naar een makelaar die een niet-exclusief contract accepteert.

Tarieven makelaars Spanje

In Spanje betaalt net als in Frankrijk de verkoper de makelaarskosten, die gewoonlijk 3% bedragen, al zijn er ook makelaars die een hogere courtage vragen. Daar is het dus echt een kwestie van shoppen om een makelaar te vinden die een redelijke commissie vraagt.

Verenigd Koninkrijk – prijzen van makelaars

In Engeland kan eenieder kiezen of hij één makelaar wil inschakelen voor de verkoop, of twee makelaars die dan de commissie delen, ongeacht welk van de twee het huis verkoopt. Nog een alternatief is meerdere makelaars inschakelen die elk voor zich aan de slag gaan, waarbij alléén de verkopende makelaar commissie ontvangt. De commissie ligt in Engeland tussen de 1,5 en 4%.

Nederlandse makelaarstarieven

Nederland, met zijn zeer open huizenmarkt, behoort tot de goedkope landen als het gaat om de makelaarscourtage. Hier vraagt een makelaar circa 1,5%, al moeten we daarbij rekening houden met het feit dat zowel koper als verkoper ieder hun eigen makelaar meebrengen, zodat het totaal aan makelaarskosten kan oplopen tot 3% van de waarde. Daarnaast zijn er kantoren die het gehele verkoopproces verzorgen voor een vaste prijs van €795,-. In Nederland is het niet de gewoonte om meer dan één makelaar in te schakelen bij de verkoop.

Wilt u meer weten over de makelaarskosten in Frankrijk of uw licht opsteken over een hypotheek in Frankrijk? Kijk op de website Frankrijkhypotheken.com.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment