Onroerend goed-communicatie FrankrijkEen huis verkopen is een vak apart. Belangrijk onderdeel van dat vak is de onroerend goed-communicatie. Voor huizen in Frankrijk is dit een stuk complexer dan in Nederland. De markt is veel minder transparant, met makelaars die elkaar de loef proberen af te steken en ook nog eens moeten concurreren met zowel de notarissen als met hun klanten: de particuliere verkopers zelf. Veel eigenaren proberen immers 5 à 6% commissie te besparen door – zonder makelaar – zélf een koper te vinden.

Als gevolg van de moordende concurrentie tussen makelaars is in Frankrijk ook geen ‘Funda’, een site die – zoals in Nederland – de markt bijna 100% transparant maakt. Makelaars willen immers hun portefeuille niet onbeperkt delen, uit angst dat hun concurrenten onder hun duiven zullen proberen te schieten.

Onroerend goed-communicatie mag niks kosten

Een ander belangrijk verschil is dat makelaars in Frankrijk niet bereid zijn in hun klant te investeren. Enkele uitzonderingen daargelaten, met name in het hogere segment. We zien dat aan de presentaties die de makelaars produceren op het gebied van onroerend goed-communicatie. Slechte foto’s, summiere beschrijvingen, geen ondersteuning bij de presentatie, bijvoorbeeld met home styling. In Nederland gebeurt dat allemaal wél. Waardoor alle huizen op Funda opgeruimd en super clean op de foto staan, met louter smaakvolle (en nietszeggende) kunst aan de muren. Waarom investeren de makelaars in Frankrijk niet meer in hun ‘product’? Wel, omdat veel mensen hun huis bij diverse makelaars in de verkoop doen. Elk van die makelaars riskeert dus het huis níet te verkopen, waardoor elke investering een verliespost kan worden. Lees hierover ook mijn artikel ‘Waarom zijn de makelaars in Frankrijk zo duur?‘.

Het is voor makelaars dus een groot risico om te investeren in goede onroerend goed-communicatie. Bovendien zijn ze niet erg sterk in internationaal adverteren. Veel makelaar spreken alleen Frans en doen daarom liever geen moeite om ook potentiële kopers uit het buitenland aan te trekken. Stel je voor er reageert een Engelsman die geen Frans spreekt! Dan moet de makelaar dus Engels gaan spreken. Nee, ze houden het liever bij landgenoten. 

Nederlandse verkopers van een mooi gelegen, goed onderhouden (vakantie)huis in Frankrijk doen er daarom goed aan om voor hun onroerend goed-communicatie iets verder te kijken dan de dichtstbijzijnde makelaars. Juist omdat hun huis, de inrichting en de ligging logischerwijze bij andere Nederlanders (en wellicht ook Engelsen en Zwitsers) in de smaak zal vallen. Zij kunnen hun Franse woning bijvoorbeeld te koop zetten bij Immogo. Immogo biedt de volgende voordelen:

Verstand van onroerend goed-communicatie

Oprichter van Immogo (ik dus) is een Nederlandse copywriter met 32 jaar ervaring in het schrijven van wervende teksten. Waarvan 20 jaar vanuit Frankrijk. Ik heb verstand van reclame, en met name van online communicatie. Dat komt doordat ik veel webteksten schrijf voor mijn Nederlandse klanten. Ik heb Immogo opgericht in 2007 en ben dus al 12 jaar actief in online huizenverkoop. Klanten van Immogo profiteren daarvan.

Multinationaal adverteren

Immogo heeft al vanaf het begin een eigen ‘vertalerspool’. Een team professionele vertalers die ieder vanuit hun eigen land Immogo online bedienen. Sinds dit jaar vertalen we élke advertentie in drie talen, zodat alle advertenties van Immogo online komen in het Nederlands, Engels, Duits en natuurlijk Frans. Iedere potentiële koper wordt dus op maat bediend in zijn of haar eigen taal.

Alle kanalen inzetten

Als tekstschrijver en reclamemaker ben ik goed op de hoogte van de verschillende media en hoe die in te zetten. Immogo maakt dan ook optimaal gebruik van de zoekmachines en Facebook, met onder meer ‘gesponsorde’ artikelen. Daarmee kunnen we heel nauwkeurig bepaalde doelgroepen selectief benaderen. Bijvoorbeeld mensen die van paarden houden, wandelaars, of liefhebbers van het strand. En natuurlijk is ook een geografische benadering mogelijk. Met name via Facebook kunnen we een promotie heel precies aanbieden aan inwoners van Genève, Lyon of Parijs, of aan Brabanders of Brusselaars. Samen met de verkoper bepalen we welke doelgroep het meest geschikt is, om de onroerend goed-communicatie vervolgens exact daarop te richten.

Wat doen we niet?

Immogo is geen makelaar. Wij hebben geen makelaarskaart en mogen ons dan ook niet overal mee bemoeien. Zo geven we geen advies over technische details of de waarde of prijsstelling van een huis. Ook doen we niet aan bemiddeling tussen koper en verkoper. Bij Immogo doet u als verkoper rechtstreeks zaken met de koper. Zonder de ‘hulp’ van een makelaar, en dus ook zonder die extra kosten.

Wat doen we wel?

Als u een advertentie bij ons plaatst, redigeren wij alle teksten en adviseren we over de kwaliteit van de uiting. We kijken naar een logische volorde van de foto’s en overleggen eventueel over de inzet van een Facebook-campagne. Ook kunnen we u altijd adviseren over alles wat te maken heeft met de og-communicatie, de reclame voor uw woning. Dat valt immers niet onder het makelaarsprivilege. En wilt u iets anders weten over het verkoopproces en de verschillende wetten en regels? Ook dan kunt u altijd bij ons aankloppen. Na 12 jaar activiteiten in de onroerend goed-communicatie en de immobilier-markt (inclusief een gewonnen proces tegen de Franse makelaarsvereniging) hebben we er aardig wat verstand van.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment