Ontwikkeling van de huizenprijs in Frankrijk 2012

Nieuws over de ontwikkeling van de huizenprijs in Frankrijk. De makelaarsketen Century 21 heeft in het eerste trimester van 2012 maar liefst 11,4% minder verkopen gerealiseerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde daarbij 2,1% op nationaal niveau (de prijzen in Parijs bleven gelijk).

Een dalende tred zet door. Waarbij we wel moeten aantekenen dat de daling komt na jarenlange stijgingen, waardoor er veel ‘lucht’ zit in de prijs van Frans onroerend goed. Dit geldt overigens niet alleen voor Frankrijk. Sommige analisten spreken van een overwaardering van het bestaande huizenbestand in Nederland van wel 50%! Dat betekent dat een huis met een waarde van 200.000 euro in de etalage staat voor 300.000.

Deze geschatte overwaardering is gebaseerd op een vergelijking met andere economische indicatoren, zoals de inflatie en de ontwikkeling van de inkomens. Maar ook de huurprijzen, grondprijzen en de kosten van nieuwbouw worden meegenomen in de berekening.

De overwaardering zorgt voor een stagnatie in de verkopen. Mensen die een ander huis willen kopen, raken hun oude huis niet meer kwijt en moeten daardoor steeds langer wachten. De markt zit op slot. Alleen huizen met een overduidelijk aantrekkelijke prijs vinden nog aftrek.

Bij Immogo zien we deze ontwikkeling in de praktijk. De bezoekcijfers van onze site breken deze lente alle records, met in het weekend soms wel 2000 unieke bezoekers en 10.000 bekeken pagina’s per dag. Ook komen er veel informatieaanvragen binnen, waarbij de geïnteresseerde soms al bij het eerste contact vraagt of de prijs onderhandelbaar is. Sommigen stellen al meteen dat ze alleen geïnteresseerd zijn als de prijs flink zakt.

Deze week kregen wij bericht van twee huizen die via Immogo verkocht worden. In beide gevallen gaat het om verkopers die heel bewust hun prijs hebben verlaagd met het doel snel te verkopen. Kennelijk herkennen de huizenzoekers dit soort  koopjes meteen. Beide advertenties kregen al vanaf het moment van plaatsing direct veel reacties. Met succesvolle verkopen tot gevolg.

Kortom, als u uw huis probeert te verkopen via populaire huizensites en u krijgt weinig of géén reacties, dan is de kans groot dat dat niet aan de site, aan uw huis of aan de advertentie ligt, maar aan de prijs.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment