Over crematie, begraven of taxidermie van uw huisdier – door Gerard D Olivat

De resten van uw pas overleden hond toevertrouwen aan uw dierenarts, uw kat in het wild begraven of een collectieve crematie als laatste eerbetoon aan uw hamster… Het is allemaal mogelijk, maar kan je je huisdier in Frankrijk ook begraven in je eigen tuin? Dat is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Het staat beschreven in de Code Rural.

1. Het dier in kwestie mag niet meer dan 40 kilo wegen, bovendien moet je eigenaar zijn van de grond.
2. Het is verboden om plastic zakken, dekzeilen of oliedoeken omhulsel te gebruiken omdat die niet biologisch afbreekbaar zijn Een doek (vermijd synthetische vezels), een deken of een doos van karton of hout heeft de voorkeur.
3.Eenmaal geplaatst in de grond moet het lichaam bedekt worden met ongebluste kalk.
4. De kuil/graf moet ten minste een meter diep zijn, op ten minste vijfendertig meter afstand van naburige huizen en waterpunten, rivieren, beken, stromen en grondwaterspiegels, om vervuiling te voorkomen.
In alle gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met het gemeentehuis om na te gaan of er specifieke normen op dit gebied zijn. Als u in een woonwijk woont, is het raadzaam om de plaatselijke verordeningen te raadplegen.
Als u uw huisdier thuis wilt begraven wordt vaak gebruik gemaakt van een biologisch afbreekbare ‘kist’, die bovendien plantaardige zaden bevat, die ontkiemen en soort natuurlijk bloembed gaan vormen.

Wat moet u doen als het dier meer dan 40 kilo weegt?

Het is strikt verboden volgens de Franse wetgeving om een zeer groot dier op uw terrein te begraven, zoals bepaald in artikel L.228-5 van het landelijk wetboek. Als het gewicht meer dan veertig kilo is, is het noodzakelijk om het door uw veearts te laten cremeren.

Crematie van uw huisdier in Frankrijk

Er zijn twee soorten crematies : collectief of individueel.

Collectieve crematie houdt in dat uw dier wordt gecremeerd met andere dieren, gemiddeld drie tot vijf, afhankelijk van de grootte van het dier. Gespecialiseerde bedrijven zorgen hiervoor, nadat ze het lichaam thuis of bij uw dierenarts hebben opgehaald. U moet er rekening mee houden dat de as in dit geval niet kan worden opgehaald, omdat deze vermengd is met die van andere dieren. De as zal worden verspreid op een stuk grond dat voor dit doel is bestemd. Voor dit type procedure is een door de dierenarts ondertekende crematieovereenkomst vereist. De kosten hiervan zijn afhankelijk van allerlei variabelen (gewicht, transport enz.) u moet rekenen op gemiddeld 150 euro.

Dan is er individuele crematie, die het mogelijk maakt om de ceremonie bij te wonen, maar vooral om de as van het dier mee te nemen en in een urn te plaatsen.
Er gelden dezelfde regels als collectieve crematie. Een brandwerende plaquette bepaalt de identiteit van het dier volgens de door de dierenarts opgestelde crematieovereenkomst. Als u de urn in huis heeft, kan deze op uw terrein worden begraven of thuis worden bewaard. Er zijn urnen die op verschillende manieren kunnen worden gepersonaliseerd, met een foto, de naam van het dier, etc…Gemiddeld is 350 euro nodig voor crematie, veterinaire dienst, urn.

Dierenkerkhof in Frankrijk

Het is ook mogelijk om uw huisdier te laten begraven op een gespecialiseerde dierenbegraafplaats. Er zijn een dertigtal van dergelijke begraafplaatsen in Frankrijk, privé of gemeenschappelijk, die allemaal beheerd worden door dierenbeschermingsorganisaties zoals SPA’s of bedrijven, en die voldoen aan dezelfde eisen op het gebied van normen als begraafplaatsen voor mensen. Om een dier in een speciale necropolis te plaatsen moet u een concessie kopen voor een graf van ongeveer 50 centimeter aan één zijde voor een periode van één tot vijftig jaar; De kosten variëren van 120 euro voor de concessie en de begrafeniskosten tot 500. Het is mogelijk om meerdere lichamen of meerdere urnen in dezelfde concessie te plaatsen.

Huisdier opzetten – taxidermie

Het lichaam van het dier wordt toevertrouwd aan een taxidermist die zorgt voor het behoud van het lichaam in de levenshouding. De taxidermist zal het lichaam leegmaken van zijn organen, de huid prepareren en het vervolgens op het skelet of op een metalen constructie plaatsen, die hij zal opvullen om volume te geven. Hij zal dan verfijnen door het retoucheren van de ogen, de mond… Het is een lang en precies werk dat tijd en geduld vereist. Een taxidermie duurt gemiddeld zes maanden, afhankelijk van het te verrichten werk, het volume van het dier. Het is noodzakelijk om verschillende foto’s te verstrekken met betrekking tot de houding van het dier tijdens zijn leven. Het is uiteraard een kostbaar proces.

Tot slot een waarschuwing. Een jaar geleden werd er op een braakliggend terrein vlak buiten ons dorp een pas gedolven oppervlakkig gegraven graf van een hond gevonden. Dat is verboden. De gendarmerie heeft opsporing gedaan en de eigenaar achterhaald. De boetes die daarvoor uitgedeeld worden kunnen oplopen tot 3000,- euro.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment