Représentant fiscal verplicht bij verkoop Frans huis

Wat nu weer? Fiscale vertegenwoordiging?

Als specialist in verkoop van Frans onroerend goed leer je elke dag weer bij. Zo wees iemand me deze week op de vreemde praktijk van de verplichte ‘représentant fiscal’. Het blijkt dat wanneer je als non-resident een huis in Frankrijk verkoopt voor een bedrag hoger dan 150.000 euro, en er is sprake van belastbare meerwaarde (plus-value), dat je dan zo’n fiscaal vertegenwoordiger moet kiezen.

Wat en waarom een représentant fiscal?
De représentant fiscal is een commercieel bedrijf dat zich – even kort door de bocht – garant stelt voor de te betalen belasting. Beetje onzin, want als het goed is, houdt de notaris die belasting al automatisch achter, dus wat kan er fout gaan? Hoe dan ook, het is wél wettelijk verplichte onzin. En dure onzin, want zo’n ‘représentant fiscal’ kost al gauw 1,2% van de totale verkoopprijs. Dat is dus in het gunstigste geval (bij een verkoopsom van €150.000) een extra 1800 euro kosten.

Wie kiest de représentant fiscal?
De meeste mensen hebben geen flauw idee van deze verplichting en ontdekken pas tijdens het verkoopproces bij de notaris dat er een fiscaal vertegenwoordiger nodig is. De notaris schuift een bevriend bedrijf naar voren en dat is het dan. Maar je kunt het ook zelf regelen, en vaak goedkoper. Als je weet dat je voor meer dan 150.000 gaat verkopen en dat je plus value moet gaan betalen, kun je zélf op zoek naar een représentant fiscal. En door slim te shoppen en te onderhandelen kun je soms voor veel minder geld keurig aan je wettelijke verplichting voldoen.

—— Let op ! Wat nu volgt is reclame, maar hopelijk nuttige reclame ——–

Bluesky Finance biedt uitkomst
Wij werden op deze mogelijkheid gewezen door Amaury de Monclin van Bluesky Finance, een tussenpersoon die namens de verkoper bij verschillende leveranciers gaat shoppen om een officiële, erkende représentant fiscal te regelen voor minder geld. Ook kijkt Bluesky of je in aanmerking komt voor eventuele vrijstellingen (ook een taak van de notaris, maar niet elke notaris is even vlijtig) en krijg je ondersteuning bij het verzamelen van de benodigde stukken. Dat kost allemaal niks, want Bluesky regelt niet alleen korting voor jou, maar sleept er ook nog een commissie voor zichzelf uit. Het heeft allemaal met volume te maken natuurlijk. Zij leveren zo veel mogelijk klanten aan in ruil voor zo laag mogelijke prijs.

Algemeen financieel advies, ook in het Engels
Overigens doet De Monclin ook aan ondersteuning en advies bij het zoeken en afsluiten van een voordelige hypotheek, volgens hetzelfde principe van ‘samen inkopen voor gedeeld voordeel’. En omdat hij jaren in Engeland gewerkt heeft, spreekt Amaury ook accentloos Engels, mocht het Frans een drempel voor je zijn.

Over Bluesky Finance – bedrijfsprofiel
Bluesky Finance is een financieel adviseur en tussenpersoon gespecialiseerd in de ondersteuning van niet-Franse particulieren die onroerend goed in Frankrijk willen kopen of verkopen. Zij helpen Franse expats en internationale cliënten met alle zaken rond hypotheken, verzekeringen en fiscale vertegenwoordiging. Bluesky Finance is gevestigd in Frankrijk en brengt locale expertise vanuit een internationale scope. Lees meer op www.bluesky-france-finance.com

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment