Verhoging elektriciteitstarieven per 1 februari 2020 – door Gerard D Olivat

Op 1 februari is de regering van plan om de elektriciteitstarieven (blauwe tarieven voor woningen en de tarieven voor kleine bedrijven) met 2,4% te verhogen.
Dat zal dan de derde verhoging in acht maanden zijn! Vorig jaar zijn er twee verhogingen geweest in juni (+5,9%) en augustus (+1,23%).
Het Ministerie wil op deze manier het hoofd bieden aan kostenstijgingen in de productie en distributie van stroom.
Bovendien moet er nog steeds een ‘inhaalslag’ gemaakt worden, omdat er de afgelopen twee jaar een groeiende kloof is ontstaan tussen de kosten en tarieven. Dat is allemaal te lezen in een advies van de CRE (Energie Commissie).

Dat die kloof ontstaan is heeft vooral te maken met de protesten van de ‘Gele Hesjes’ van vorig jaar winter. Toen werd onder druk van de protesten de forse verhoging van 5,9% die toen door de CRE werd voorgesteld uitgesteld en bevroren.
Niet voor lang trouwens want in juni vorig jaar zijn die ‘gewoon’ ingevoerd en daarboven op, omdat tekorten op de balans nou een keer snel ontstaan bij een paar maanden uitstel is er in augustus nog eens een verhoging geweest van 1,23%.
De verhoging die nu wordt ingevoerd is volgens het ministerie een tweede inhaalslag.
Uiteraard is berekend wat dit gaat betekenen voor een gemiddeld huishouden. Het ministerie gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 21 euro per jaar per aansluiting.

Als schrale troost en rechtvaardiging wordt er verwezen naar de ‘gemiddelde’ Europese stroomprijzen die in Frankrijk lager zijn. Zo zou de gemiddelde stroomprijs in Duitsland ongeveer 60% hoger liggen, stelt het ministerie.
Al met al zal uw energierekening toch ongeveer 10% hoger gaan uitvallen vergeleken met vorig jaar leert een eenvoudige berekening. Een forse verhoging.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment