Wat is de beste regio om te wonen in Frankrijk?

Als je buitenlanders die op verschillende plekken in Frankrijk wonen vraagt welke plek de allerleukste is, zullen ze al gauw zeggen: “Hier!” Maar logischerwijs kan dat niet. Er is maar één plek de leukste. Maar welke?

Misschien moeten we het niet de buitenlanders vragen, maar de Fransen zelf. De krant ‘l’Express’ heeft ooit een uitgebreid onderzoek gedaan, waarin ze allerlei factoren hebben meegenomen. Werkgelegenheid, mileu, misdaadcijfers, cultuur, niveau van het zorgaanbod, economische vitaliteit, sportfaciliteiten, nabijheid van bergen en zee. Vervolgens hebben ze een enquête gehouden om uit te vinden welke waarde de Fransen hechten aan al deze criteria, om te bepalen welke het zwaarste moesten wegen in de beoordeling. Op basis van dit alles kwam het volgende kaartje tot stand:carte-departements-indication-popularite

Via l’Express Klik op de kaart voor het hele artikel.

Eerlijk gezegd vind ik de resultaten nogal bizar. Natuurlijk, het ligt voor de hand dat departementen met een aangenaam klimaat aan zee goed scoren. En de beroerde resultaten van niksige oud-industriële departementen in het noorden verrast al evenmin. Maar hoe kan het dat de winnaar – Haute-Garonne precies tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee in – op nummer 1 eindigt? En hoe kan het dat de omringende departementen niet eens in de top tien staan? De Haute-Garonne ligt ingeklemd tussen hekkensluiters Tarn-et-Garonne en de Ariège, respectievelijk op plaats 83 en 72! Vreemd.

Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!) doen het allemaal prima en vormen een heel kluitje ‘blauwe’ departementen. Zeker als je dat ook nog eens vergelijkt met het kaartje met de meeste zonne-uren.  Dan is de Zuid-Vendée echt een ‘hot spot’. Al blaast ook op meteorologisch gebied de Haute-Garonne een aardig partijtje mee. Zeker voor wie niet per se dicht bij zee wil wonen is dat uiteindelijk misschien inderdaad een goede keuze.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment