Wat verandert in Frankrijk op 1 februari? – door Gerard D Olivat

Verlaging van het spaartarief van de Livret A en LDDS (spaarproduct voor duurzame ontwikkeling) Verhoging van de elektriciteitstarieven. Verlaging van de gastarieven. Verhoging van de taxitarieven en de tolheffing op de snelwegen….en de EuroMillions jackpot wordt verhoogd!

1. De elektriciteitstarieven stijgen met 2,4% voor particulieren en kleine professionelen.
Dit geldt voor blauwe tarieven en voor de blauwe tarieven die van toepassing zijn op zakelijke verbruikers. Gemiddeld zal uw elektriciteitsverbruik met 21 euro per jaar stijgen. Een inhaalslag die volgens de CRE (energiecommissie) noodzakelijk is om de stijgende kosten te dekken.

2. De gereguleerde gastarieven zullen met 3,3% verlaagd worden.
De verlaging wordt doorgevoerd door de toepassing van de tariefformule die in 2009 is vastgesteld. Heeft oa te maken met de daling van de wereldwijde gasprijzen. Het is niet de eerste daling die er het afgelopen jaar is doorgevoerd. In totaal betaalt u sinds een jaar geleden 14,7 % minder! Voor u gereguleerde gastarieven (RST).

3. De tarieven voor taxichauffeurs zullen stijgen met maximaal ongeveer 2%.
De nieuwe tarieven zijn bekendgemaakt op 29 december 2019. Het zijn geen vaste tarieven, maar maximumtarieven.
Het minimumtarief voor een rit wordt verhoogd van 7,10 tot 7,30 euro voor alle taxi’s.
De tarieven voor rechtstreekse ritten met Parijse taxi’s tussen de luchthavens van Parijs en Roissy-Charles de Gaulle en Orly (in beide richtingen) stijgen aanzienlijk.
53 EUR tussen Paris-Charles de Gaulle en Paris rive gauche; 58 EUR tussen Paris-Charles de Gaulle en Paris rive gauche; 37 EUR tussen Orly en Paris rive gauche; 32 EUR tussen Orly en Paris rive gauche.

4. De spaartarieven op het Livret A en LDDS worden verlaagd tot een 0,5%.
Op basis van het gemiddelde van de kortetermijnrente en de gemiddelde inflatie in de afgelopen zes maanden komt de rente van de spaarrekening eigenlijk lager uit maar de nieuwe spaarformule voorziet echter ook in een bodem die op 0,5% is vastgesteld. Gaat om veel geld! In totaal was eind december bijna 411 miljard euro belegd in deze twee spaarboekjes samen, waaronder ongeveer 300 miljard euro voor de rekeningen van het Livret A-spaarrekening alleen al.

5. Verhoging van de toltarieven van 0,85 tot 1,59%.
Elk jaar veranderen de toltarieven op het wegennet op 1 februari. Een variabele stijging (afhankelijk van de exploitant) die ligt tussen de 0,85% en 1,59% De concessiecontracten die tussen de staat en de autowegmaatschappijen zijn gesloten, stellen hen in staat hun tarieven jaarlijks te verhogen met minimaal 70% van de inflatie van vorig jaar, waardoor ze het recht hebben hun tarieven tussen 2019 en 2023 jaarlijks te verhogen.

6. Tot slot het goede nieuws voor wie van gokken houdt. De ‘EuroMiljoenen jackpot’ stijgt tot €200 miljoen
De nieuwe maximale jackpot voor de Europese superloterij is vastgesteld op 200 miljoen euro, was 190 miljoen euro.
De jackpot kun je inzetten voor vier opeenvolgende trekkingen voordat hij noodzakelijkerwijs wordt gewonnen of gedeeld met andere winnaars. Nieuw is ook dat er nu drie gegarandeerde mega-jackpots van €130 miljoen per jaar zijn, was twee. De eerste Mega Jackpot trekking van minstens 130 miljoen euro vindt plaats op vrijdag 7 februari. U speelt mee met deelnemers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, België, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland Luxemburg en Nederland.

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment