Wat verandert in Frankrijk op 1 januari 2020

Iedere maand komen er nieuwe overheidsregels ‘op de markt’ in Frankrijk. Soms zal het u direct aangaan, soms niet. Informatie ‘voor elk wat wils’.

1. De SMIC het minimumloon zal met 1,2 % stijgen. (vorig jaar was dat 1,5%)

2. Berekening van het bedrag van de invaliditeitspensioenen, de dagvergoedingen bij ziekte, beroepsziekte of moederschap. Met ingang van 1 januari 2020 wordt het plafond van de sociale zekerheid verhoogd.

3. Vergoeding van brillenglazen en gebitsprothesen.
In het kader van de zogenaamde “100%-hervorming van de gezondheidszorg” zijn in het Publicatieblad van 12 januari 2019 in een decreet de voorwaarden vastgelegd voor de geleidelijke invoering van een volledige terugbetaling (zonder kosten) door de sociale zekerheid en de aanvullende ziektekostenverzekering, met name voor bepaalde brillen en tandprothesen.
Binnenkort worden bepaalde brillen, tandprothesen en hoortoestellen volledig vergoed.

4. een euro rijbewijs en radar snelheidscontrole auto’s
Vanaf 1 januari 2020 (en uiterlijk op 1 maart 2020) zal het systeem van “1 euro per dag rijbewijs” alleen beschikbaar zijn voor rijscholen en verenigingen met het “kwaliteitslabel voor de opleiding in rijscholen”. Deze subsidie is bedoeld voor jongeren tot 25 jaar die een financiële bijdrage kunnen aan vragen om hun rijbewijs te behalen.

Nadat de eerste radarwagens in april 2018 in Normandië in gebruik zijn genomen, zal dit systeem, dat door particuliere exploitanten wordt beheerd, vanaf januari 2020 worden uitgebreid naar de regio’s Bretagne, Pays de la Loire en Centre-Val de Loire.

6. Als u een particuliere werkgever bent moet u vanaf 1 januari 2020 de bedrijfsvoorheffing voor uw thuiswerknemer of kinderopvangassistent regelen. Op de website van de Ursaf vindt u informatie over het beheer van de voorheffing en de afdracht aan de fiscus.

7. Sigaretten prijzen.Vanaf 1 januari 2020 zal de prijs van sommige sigaretten stijgen. Gemiddeld per pakje van 20 sigaretten van 9.10 euro tot 9.20 euro. Voor shag gelden soortgelijke verhogingen.

8. Verbod op kunststof wattenstaafjes

Het in de handel brengen in Frankrijk van wattenstaafjes voor huishoudelijk gebruik met een plastic steel is met ingang van 1 januari 2020 verboden.

Voor meer specifieke informatie met uitleg verwijs ik naar de officiële site van de Franse overheid.

https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A13743

 

—————–

Over de auteur: Gerard D Olivat is een vaste bezoeker van de Facebookgroep Raad&Daad Frankrijk, waar hij regelmatig informatieve bijdragen levert met stukken over de actualiteit in Frankrijk. Met zijn permissie herplaatsen wij artikelen met breder algemeen belang hier op het Immogo Blog.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment