Wie betaalt de Franse makelaar? De koper of de verkoper?

De Franse makelaar vraagt 4 tot 10% van de verkoopprijs. Het is dus belangrijk om te weten wie eigenlijk de makelaar betaalt. De koper? Of de verkoper?

Wanneer je als eigenaar je onroerend goed wilt verkopen, kan het heel goed gebeuren dat de makelaar je uitlegt dat hij min of meer gratis voor je werkt, omdat uiteindelijk de koper zijn commissie betaalt. Immers: jij bepaalt je netto verkoopprijs, het bedrag dat je uiteindelijk wilt ontvangen. De makelaar telt daar zijn commissie bij op plus – als het goed is – een onderhandelingsmarge en zet het pand voor het totaalbedrag te koop. Het lijkt zo dus net of je alle service en expertise van de makelaar voor niks krijgt.

Voor wie werkt de Franse makelaar eigenlijk?

De koper – of dat nu een Nederlander of een fransman is – heeft geen enkel belang bij het betalen van makelaarskosten. Hij heeft geen contract met de makelaar in Frankrijk, die in principe de tegenpartij vertegenwoordigt. De makelaar gaat de koper niet helpen de prijs naar beneden te krijgen. Ook zal hij niet op zoek gaan naar technische argumenten om de onderhandelingspositie van de koper te versterken. De Franse makelaar werkt niet voor de koper. Dus waarom zou de koper de makelaar betalen?

De notaris verhaalt de makelaarskosten op de verkoper

Wat het ingewikkeld maakt, is dat de makelaarscourtage bijna altijd inbegrepen is in de gepubliceerde verkoopprijs. Dus is de koop gesloten wordt, betaalt de koper de prijs voor het huis inclusief de makelaarskosten. Maar de koper gaat een transactie aan met de verkoper en heeft dus eigenlijk helemaal niks met de makelaar te maken. Het totaalbedrag wordt via de notaris uitbetaald aan de verkoper. De makelaar in Frankrijk staat geheel buiten deze transactie. Vak is hij niet eens aanwezig! Pas nadat het totale bedrag ontvangen is, ‘pakt’ de notaris de makelaarscommissie als het ware terug van de verkoper om het vervolgens aan de Franse makelaar te geven.

De verkoper betaalt de Franse makelaar

Dus wettelijk gezien is het in Frankrijk de verkoper die de makelaar betaalt. Je kunt beargumenteren dat dit lood om oud ijzer is, omdat de koper het totale bedrag moet leveren. Klopt. Maar als er juridische problemen rijzen, bijvoorbeeld omdat partijen hebben geprobeerd de makelaar stiekem te omzeilen, dan is de verkoper hiervoor verantwoordelijk en zal dus ook de verkoper een rechtszaak aan de broek krijgen.

De waarheid in het midden

De verkoper heeft de verplichting zijn makelaar te betalen, maar de koper moet het extra bedrag ophoesten. Op de keper beschouwd betalen ze de makelaar samen, want de zes procent extra gaat ten koste van het budget van de koper en de winst van de verkoper. Uiteindelijk verkleint de makelaar simpelweg de onderhandelingsmarge.

Ben je koper? Vraag dan om een rekening voor de makelaarskosten.

Afgezien van de legale positie kan het handig zijn om als koper in ieder geval de makelaarskosten buiten de OG-transactie te houden. Want als ze ‘verstopt’ blijven in de koopsom, moet je er wel circa 8% overdrachtsbelasting en notariskosten over betalen. Bij een huis van 200.000 euro dat met 6% extra voor 212.000 euro in de boeken gaat, betaal je dus 8% van 12.000 euro is circa 1000 euro te veel kosten. Met zo’n besparing kun je een heel aardige house warming party organiseren!

Of doe gewoon zaken zonder Franse makelaar!

Een andere manier om makelaarskosten te besparen is door zonder makelaar zaken te doen. Particulieren onder elkaar. Dat doe je door makelaarsetalages te mijden en vooral gebruik te maken van openbare bronnen, zoals online mini-advertenties en speciale sites voor de particuliere huizenverkoop, zoals marktplaats.nl.

Of onze onvolprezen site voor het (ver)kopen van huizen in Frankrijk zonder makelaar: Immogo.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment