Wie vond uw koper? Immogo of de makelaar?

Immogo werkt met een uniek systeem, waarbij u geen cent hoeft te betalen als uw koper niet via onze inspanningen tot u gekomen is. Vond uw uiteindelijke koper uw aanbod wél via onze site(s), dan bent u ons 1% verschuldigd. Dit lijkt een heldere afspraak. Toch blijkt het in de praktijk nog wel eens tot verwarring te leiden. Met name als er ook een makelaar in het spel is.

Wie leidt uw koper rond?
De meeste verkopers hebben hun huis óók bij een of meerdere makelaars te koop staan. Dat is met name logisch voor verkopers die niet ter plekke wonen. Die kunnen ook niet altijd op een buurman of vrienden vertrouwen om het huis aan eventueel geïnteresseerden te tonen. Dus als een potentiële koper zich via Immogo meldt, gebeurt het wel dat de verkoper zijn makelaar inschakelt voor de bezichtiging. Dat is begrijpelijk, maar ook een beetje zonde. Immers, de makelaar vraagt 6% bij verkoop. Dat betekent dus dat een simpele rondleiding van een door uzelf (en Immogo) aangeleverde klant soms wel duizenden of zelfs tienduizenden euros kan kosten. Nu kun je beweren dat dat u als verkoper niks kost, want u berekent de kosten door aan de koper. Aan de andere kant gaat het natuurlijk tóch van de onderhandelingsruimte af. Een koper heeft nu eenmaal een bepaald budget. Extra kosten worden in de praktijk dan ook vaak door koper en verkoper gedeeld.

Dubbele kosten?
Wij hebben al diverse malen geconstateerd dat een makelaar zelfs bij de verkoop aan een door Immogo aangeleverde koper gewoon de volle mep doorberekent. Ondanks dat hij de koper in de schoot geworpen kreeg. Soms adviseert de makelaar de verkoper zelfs unverfroren om Immogo helemaal niet te betalen. Wij hebben immers “alleen een advertentie geplaatst“, terwijl hij “al het werk heeft gedaan“. Vanzelfsprekend nemen wij hiermee geen genoegen. Als de koper via ons kwam, hebben wij ons aandeel in de overeenkomst gestand gedaan. De verkoper, onze klant, krijgt gewoon een rekening. Bedenk ook dat we heel veel werk verrichten voor verkopers die zelfs die 1% niet hoeven te betalen, simpelweg omdat ze de pech hadden hun huis niet via Immogo maar via een dure makelaar te verkopen.

De oplossing? Goede afspraken!
Als u zelf niet in de gelegenheid bent uw huis aan potentiële kopers te laten zien, en u kent ook niemand in de buurt goed genoeg om de koper rond te leiden, dan  kunt u een betrouwbare makelaar vragen de honneurs waar te nemen. Maar maak dan wél goede afspraken. U kunt bijvoorbeeld in het ‘mandat’ (de makelaarsovereenkomst) op laten nemen dat de makelaar zijn volledige commissie alleen dán krijgt, als hij via zijn eigen kanalen de koper vond. Vindt u als verkoper zelf een geïnteresseerde (bijvoorbeeld via een particuliere site als Immogo, of een bord in de tuin), dan krijgt de makelaar bij een succesvolle transactie bijvoorbeeld slechts de helft van het commissiebedrag. Hij heeft dan immers ook geen inspanningen verricht om die koper te vinden. Zo blijft er voldoende marge om Immogo naar behoren te belonen en houdt u zelfs nog wat extra onderhandelingsruimte over.

Volg de koper!
Hou overigens wel goed contact met de potentiële koper. Het risico blijft bestaan dat de makelaar een kandidaat niet alleen uw huis laat zien, maar hem ook nog wat andere objecten uit zijn portefeuille toont. U kunt dit niet voorkomen, maar u kunt wel een extra afspraak met de makelaar maken over de commissie. Het is onder makelaars in Frankrijk heel gebruikelijk om bij het aanbrengen van een koper de aanbrenger een percentage te gunnen. 1 à 2% is geen uitzondering. Dus koopt ‘uw’ contact een ander huis dan het uwe, dan levert dit ten minste nog íets op!

Alleen Immogo verdient er dan niks meer aan, maar dat is ‘all in the game’.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment