De rol van de makelaar in Frankrijk is: ‘huizen verkopen’. Toch kiezen veel mensen er voor om naast de makelaar toch ook als particulier hun huis in de Franse huizenmarkt te zetten. In Frankrijk zelf, én daarbuiten. Ze spelen zelf de rol van de makelaar voor hun eigen huis. Als u succesvol uw eigen huis wilt verkopen, moet u alles doen wat een goede makelaar doet. Pakt u dat serieus, intensief én creatief aan, dan bent u al gauw beter dan 90% van de makelaars in Frankrijk!
Op deze site vindt u een hele serie artikelen over ‘Hoe verkoop ik zelf mijn huis in Frankrijk‘. We willen u hier alleen nog even snel een paar belangrijke tips geven om uw succeskansen te verhogen, mede met oog op de huidige (kopers)markt. Voor succes moet u een slimme onderhandelaar en zakenman zijn, of liever een zakenvrouw, want vaak neemt de de vrouwelijke partner het voortouw in het promotie- en verkoopproces. Hier onze tips:
Natuurlijk wilt u zo veel mogelijk geld voor uw huis. Maar blijf wel realistisch. Kijk online wat de prijzen van de huizen in uw streek zijn, vergelijk en pas u aan. Als u duurder bent dan een vergelijkbare concurrent, verkoopt de ander, niet u. En bedenk dat níet verkopen ook elke maand geld kost. Verzekering, verwarming, belasting, eventueel hypotheek… reken maar uit!
Wij krijgen vaak berichten van min of meer verontwaardigde verkopers op Immogo die zeggen: “Die vent was niet serieus! Hij bood nog niet de helft van onze vraagprijs. Ik heb niet eens meer gereageerd!” Dat is een gemiste kans. Bedenk dat veel kopers onervaren onderhandelaars zijn. Ze denken dat heel laag beginnen (of heel veel kritiek op het pand uiten) de beste manier is om uiteindelijk laag uit te komen. Als u hun bod en opmerkingen al te serieus neemt, ontstaat een vervelende sfeer. Gewoonlijk coacht de makelaar de koper om meteen met een realistisch bod te komen. Maar nu speelt ú de rol van de makelaar. Het is dus aan u om de koper geduldig te wijzen op prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt, uit te leggen dat u geen haast hebt en niet wanhopig op zoek naar een koper en natuurlijk een opsomming te geven van alle voordelen van uw huis (die u vooraf natuurlijk netjes op een rijtje hebt gezet). Zo slaagt u er waarschijnlijk wel in om er een meer redelijk bod uit te trekken, en wie weet zelfs een compromis te tekenen (de notaris helpt u graag én gratis met dit stuk).
In de handel hebben ze het over ‘koude’ en ‘warme’ prospects. Iemand die uw huis komt bezichtigen is een ‘hot prospect’, een waardevolle klant die u op alle manieren in de watten moet leggen. Haakt hij af, zit dan niet bij de pakken neer. Wij horen dikwijls verhalen van geïnteresseerden die later – soms pas na een jaar – terug komen en alsnog het huis kopen. Ze haakten bijvoorbeeld af doordat ze elders een huis vonden, maar die transactie is mislukt, of wellicht bent u na een jaar nét genoeg in prijs gezakt om binnen de budgettaire mogelijkheden van die ‘oude’ klant te komen.
Dus hebt u geïnteresseerden? Hou ze vast en blijf contact houden. Stuur ze informatie over een eventuele prijsdaling, over een verbouwing of een aangevraagde offerte. Stuur een foto van de tuin die er veel mooier bij staat dan toen ze langs kwamen… Echt, u zult niet de eerste zijn die verkocht aan iemand die eerder zei niet geïnteresseerd te zijn.
Waar het op neer komt is dat u de rol van de makelaar professioneel moet spelen door álles te doen wat u van een echte makelaar zou verwachten. Met als motto: de aanhouder wint!